Urbanisme

Girona traurà 235 plàtans de la Devesa pel pla especial

Són arbres sobretot de la part nord-est del parc, a tocar el Ter

Si es pot, alguns es replantaran a l'entorn del camp de Mart i es plantaran més exemplars d'altres espècies, fins a un total de 159

L'Ajuntament de Girona ja té a punt l'esperat pla especial de la Devesa, que defineix en què s'ha d'anar convertint el parc en els pròxims anys. La seva execució, que es preveu que duri diversos mandats, suposarà arrencar fins a 235 dels actuals arbres de la Devesa. Paral·lelament, el desenvolupament del pla suposarà que se'n plantin 159 de nous en altres zones del parc. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va dir ahir en la presentació del pla especial que, tot i que es trauran alguns plàtans de les illes interiors del parc per esponjar-los i eliminar exemplars malalts, se'n trauran sobretot del nord-oest del parc, coincidint amb la zona de transició que es crearà entre el riu Ter i el parc. Dels arbres nous que es plantaran una part aniran a aquest mateix sector i hi haurà altres espècies com ara verns, freixes i salzes aprofitant l'entorn de bosc de ribera propi dels marges dels cursos fluvials. Bona part dels plàtans nous que es recuperaran seran a l'entorn del camp de Mart, per delimitar millor l'àrea. Sastre no va descartar que es torni a plantar algun dels arbres que s'arrencaran, si és que és tècnicament viable.

Les intervencions per esponjar l'arbrat se situen en el marc del seu manteniment, va assegurar Sastre. De fet, va explicar, s'ha reduït el nombre d'exemplars previstos d'eliminar amb relació als que s'havien previst en fases prèvies de la redacció del pla. Ha ajudat a fer aquest recàlcul l'estudi que s'ha realitzat per conèixer l'estat de cada un dels gairebé tres mil plàtans del parc.

Les illes centrals d'arbres es convertiran en la gran zona d'oci del parc. El tractament que s'hi vol fer és conservador, però es definiran camins interiors i probablement zones de jocs envoltades de gespa per convidar a entrar-hi. Al voltant de cada arbre que continuï al parc es delimitarà un radi de tres o quatre metres per protegir-los, i evitar compactacions excessives del sòl, situació que ja es dóna i que es vol anar resolent.

La integració urbana

L'objectiu últim del pla és marcar les línies a seguir en futures intervencions al parc, i aconseguir una veritable integració amb la ciutat eliminant l'efecte barrera actual. Per fer-ho possible, s'imposa la necessitat de facilitar-hi l'accés. Està previst que des de Fontajau es construeixi una altra passarel·la que connecti amb el parc a l'altura del passeig de la Sardana. L'actual vial perimetral –que s'està arreglant– es convertirà en l'espai de transició entre el riu i el parc. Caldrà mantenir la cota del mur de contenció actual, però es traurà l'element, i es mantindrà la cota amb una mota progressiva que suavitzarà i farà més natural i amable la connexió. Pel sud, el passeig de la Devesa des de la rotonda del Rellotge fins a la confluència amb el carrer del Riu Güell, es convertirà en un sol vial d'ús exclusiu per als veïns –tal com està, de fet, el tram ja reformat des d'aquest punt fins a la rotonda de Joaquim Vayreda. La previsió és fer més petita la rotonda del Rellotge a l'extrem de l'avinguda Ramon Folch, i recuperar l'esperit de rambla d'aquesta avinguda. Segons Sastre, s'ha fet un estudi de mobilitat que avala les actuacions a l'entorn del parc que afectaran el trànsit.

El camp de Mart, espai per a activitats intensives

Un dels primers espais on s'actuarà és el camp de Mart. Serà l'espai per a les activitats més intensives que s'hagin de realitzar a la Devesa –excepte servir d'aparcament, que es prohibirà al parc. Són activitats com ara concerts i les pròpies de Fira de Girona. Però també, si no se'ls troba una altra ubicació fora de la Devesa, podria ser el marc del mercat bisetmanal o les atraccions de les Fires. L'alcaldessa va confirmar que tant el mercat com les atraccions no podran continuar on es fan ara un cop es desenvolupi el pla especial. Va dir que el trasllat es faria de comú acord amb marxants, firaires i la ciutadania i va assegurar que no hi ha cap decisió presa, de moment. Una de les accions de protecció més imminents relacionades amb les Fires, però, serà treure les caravanes dels firaires de l'interior de les illes d'arbres de la Devesa. Les activitats intensives al camp de Mart van ser precisament un dels punts que més inquietud van despertar entre el centenar de veïns que van participar en l'audiència pública celebrada al vespre per explicar els detalls del pla. A més dels veïns, van intervenir-hi representants dels grups polítics, tècnics i dels voluntaris del procés participatiu.

Els terminis d'aplicació

La voluntat del govern és fer l'aprovació inicial del pla especial en un ple cap a final d'estiu. Remarquen que es podria aprovar per junta de govern, però que en voler-lo convertir en un pla de ciutat, no de govern, volen implicar-hi els grups polítics i buscar el consens. A principis de l'any que ve es podria dur el projecte a Urbanisme, que, compta el regidor, podria donar-lo per aprovat definitivament el primer semestre del 2017. Per fer el pla es va partir d'una proposta d'avanç a la qual s'han incorporat les propostes veïnals recollides en un procés participatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona