Urbanisme

Montcada i Reixac

Rius que uneixen barris

L'Ajuntament de Montcada veu en els rius que travessen la ciutat una oportunitat de cohesió

Aquest juliol s'ha iniciat la primera fase d'obres, i de moment l'única prevista, que va de la Ribera a la Casa de les Aigües

El riu ha de ser“com una membrana” que articuli internament els barris i doni continuïtat a la ciutat

Montcada i Reixac vol obrir-se cap al riu. Ja s'han iniciat les obres del parc fluvial del Besòs en el tram entre la Ribera i la Casa de les Aigües, un projecte finançat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb 800.000 euros que va iniciar l'anterior govern socialista de la ciutat.

“Pretenem recuperar el riu perquè el gaudeixi la ciutadania”, comenta el regidor d'Urbanisme, Jordi Sánchez, abans de fer un pas enllà en el seu discurs i explicar que la voluntat del govern tripartit, format per ICV-EUiA, ERC i Círculo Montcada, és que els rius que travessen la ciutat –Besòs, Ripoll i riera de Sant Cugat– deixin de ser una barrera per convertir-se en un element cohesionador.

Montcada i Reixac és ara una ciutat trinxada no només per diferents línies del tren i autopistes, sinó també pels rius que la divideixen. Per Sánchez, s'han de veure, però, com una oportunitat, “com una membrana” que articuli internament els barris i que doni continuïtat a la ciutat. Tot i que la voluntat del govern és que aquesta proposta es traslladi al terreny en diferents fases, ara per ara el que està en marxa i aprovat és el parc fluvial a la zona de la Casa de les Aigües.

El projecte que s'executarà en els propers quatre mesos preveu dos àmbits d'actuació. D'una banda, s'ampliarà l'actual camí de vianants entre el pont de la carretera de la Roca i la passarel·la de vianants per sobre del Besòs que facilita l'accés al parc de les Aigües. En concret, el que es farà és retirar els fanals i una torre elèctrica per ampliar la zona de pas i facilitar la convivència entre vianants i ciclistes. A banda, està prevista l'adequació de la connexió amb el sender GR-92. L'altre àmbit d'actuació és la llera de l'avinguda de la Ribera. Està prevista la construcció de dues rampes d'accés fins a la llera, una davant del parc de les Aigües i una altra a cinc-cents metres de distància. S'instal·laran conjunts de grades i s'adequarà un camí de 3,5 metres que podran utilitzar vianants i ciclistes.

El projecte de Montcada es desmarca del tipus de parc fluvial urbà que es va crear fa uns vint anys a Santa Coloma de Gramenet i aposta per un model menys intervencionista. Així, es mantindran els aiguamolls que fan la depuració natural del riu. “Els rius Besòs i Ripoll estan recuperant la biodiversitat i volem buscar l'equilibri entre un parc urbà i el respecte al valor ecològic de l'espai”, diu Jordi Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia