Urbanisme

Barcelona desencalla un pla urbà a Sants projectat el 1976

L'enderroc del cinema Arenas després d'un tortuós litigi aplana el camí per a l'obertura del carrer Diputació, al barri d'Hostafrancs

L'operació, però, només s'executarà a mitges i deixarà un grup de veïns en un buit legal

Com diu la dita, no es pot dit blat fins que no és al sac i ben lligat. En el cas que ens ocupa, però, ja es pot afirmar que el projecte per crear un nou bypass viari al barri d'Hostafrancs, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, ha rebut aquella empenta decisiva que li faltava per sortir de l'escull on es trobava. L'inici de les obres d'enderroc del cinema Arenas, l'últim reducte de les sales d'exhibició de temàtica gai a la capital catalana, és aquest impuls necessari per a una operació urbanística que ja estava prevista en el pla general metropolità (PGM) del 1976 sota la cobertura del pla especial de reforma interior (PERI) d'Hostafrancs i que, des d'aleshores, ha avançat a les palpentes.

La filosofia original del pla era crear un nou enllaç viari entre l'Eixample i la Gran Via prolongant el carrer Diputació fins a Creu Coberta, amb el propòsit d'estalviar als conductors el nus de la plaça Espanya. Amb aquesta idea, i amb més lentitud de l'esperada, els successius governs municipals han anat executant les diferents expropiacions necessàries per obrir el vial, que avui es visualitzen en una col·lecció de solars buits. La majoria fa anys que estan així. Buits i esperant. La gran pedra a la sabata, però, era el cinema Arenas, un local encaixat al carrer Tarragona que ha estat objecte d'un llarg litigi per part dels propietaris, disconformes amb les indemnitzacions a percebre. Fins a tres judicis hi ha hagut, l'últim dels quals s'ha saldat amb una sentència favorable als gestors del local, que rebran fins a 1,8 milions d'euros dels amos del terreny. Amb aquesta suma al sarró, el 12 d'octubre passat van fer l'última sessió. La demolició de l'edifici va començar al cap de pocs dies i s'allargarà fins al desembre.

Quan es completin aquests treballs, quedarà una única finca per tirar a terra per –ara sí– començar a urbanitzar el nou vial. Es tracta d'un edifici ocupat situat als números 22 i 24 del carrer Creu Coberta. Fonts municipals han explicat que ja s'està en converses amb els seus inquilins per poder reallotjar-los. No es preveu, ni de bon tros, que sigui un procés tan enrevessat com el del cinema. L'administració confia que a principis d'any pugui estar resolt.

En tot plegat, però, hi ha una aresta important que, ara mateix, no se sap ben bé com es resoldrà. Malgrat que el PERI preveia que la continuació de Diputació enllacés amb la Gran Via, l'Ajuntament de Barcelona només la farà arribar fins al carrer Creu Coberta; és a dir, fins a la meitat. Ni econòmicament és viable tirar més enllà ni tampoc urbanísticament, ja que caldria moure una estació transformadora dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Això obligarà a buscar una solució per als veïns del sector afectat, que acumulen més de 30 anys d'afectacions. I no volen continuar així. “Si no s'executa tota l'obertura, aquests habitatges s'han de desafectar”, assenyala Jordi Clausell, de l'AV d'Hostafrancs.

LES FRASES

Si no es fa tota la connexió, s'ha de donar una solució als veïns de la zona que dóna a la Gran Via
Jordi Clausell
junta de l'associació de veïns d'hostafrancs
Ja era hora que això s'enderroqués, però vigilarem què s'hi voldrà fer o posar a partir d'ara
Lluís Llanas
president de l'associació de comerciants de creu coberta

Un equipament públic i habitatges

Amb la perspectiva, ara sí, que els terrenys per on ha de passar el futur corredor estaran més tard o més d'hora alliberats, l'Ajuntament de Barcelona ja treballa en la idea de com ha de ser la urbanització d'aquest sector. A banda del vial pròpiament dit, el projecte preveu que en un dels solars afectats s'hi construeixi un equipament públic. L'associació de veïns d'Hostafrancs voldria que fos un casal d'avis. De totes les propostes, és la que té més punts per concretar-se. També hi haurà habitatges de règim lliure, una part dels quals podrien alçar-se en una part dels terrenys on fins fa poc hi havia el cinema. Qüestions com aquestes han –o haurien– de quedar recollides en el pla d'actuació del districte (PAD) de Sants-Montjuïc que el govern d'Ada Colau començarà a discutir la setmana entrant amb les entitats del territori. Una d'aquestes entitats és l'associació de comerciants de Creu Coberta, que fa anys i panys que lluita per l'execució del PERI d'Hostafrancs, i que vol que la prolongació del carrer Diputació consolidi alguns serveis, com un punt de dinamització per al sector, que en els últims temps han obert en alguns d'aquests solars afectats. “Volem que el que es faci estigui en sintonia amb el caràcter comercial que té el carrer”, sentencia el seu president, Lluís Llanas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona