Urbanisme

Igualada farà la primera fase del parc central

L'espai conjugarà l'ús quotidià amb actes massius com el festival de globus

Amb la remodelació es pretén reforçar la biodiversitat de la zona

L'Ajuntament d'Igualada urbanitzarà, en un període d'uns cinc anys, l'espai de 50.000 metres quadrats que fa de límit entre el nucli urbà i el polígon industrial de Les Comes. Aquest espai té una part arbrada paral·lela a l'avinguda Catalunya i uns grans espais que són utilitzats per a grans esdeveniments com ara l'European Balloon Festival o l'espai de firaires de la festa major. L'alcalde, Marc Castells, el va presentar ahir com el “Central Park” d'Igualada o el parc central de la conurbació de la conca d'Òdena.

La primera fase, el 2017

De tota la zona, d'entrada només s'urbanitzarà el terreny central, de 29.000 metres quadrats. Es tracta de l'espai entre els carrers Itàlia i França. El govern municipal invertirà 400.000 euros per tenir aquest espai enllestit el juny del 2017, a punt per a la celebració del festival de globus aerostàtics.

La licitació de les obres es durà a terme en breu i es calcula que l'actuació s'iniciarà durant la tardor, de manera que l'espai quedarà inhabilitat per a la celebració d'esdeveniments durant els mesos que duri.

La segona fase, entre el carrer Itàlia i Guimarães, no té encara calendari. La zona té un tercer espai que no s'urbanitzarà i que es mantindrà com a aparcament o per a la celebració d'esdeveniments de motor que ja hi tenen lloc. D'aquest darrer espai sí que està previst perllongar fins a la riera d'Òdena el passeig arbrat existent.

Natura en entorn urbà

La proposta que ha triat l'Ajuntament d'Igualada ha estat elaborada per l'estudi d'arquitectura i paisatgisme Batlle i Roig. Segons l'alcalde, Marc Castells, “és la que més encaixava en el nostre projecte de ciutat”, i se suma a altres projectes que té en marxa Igualada, com ara l'anella verda –camins per l'entorn proper de la ciutat– i la via blava –una ruta que recorrerà la llera del riu Anoia.

El projecte segueix les propostes del concepte biophilic cities, que aposta per integrar la natura en entorns urbans, afavorint la presència de flora i fauna, facilitant les connexions de les persones amb els espais oberts propers. El govern d'Igualada defensa que la millora ambiental de les zones urbanes i el desenvolupament d'activitats saludables promouen, allà on s'implanten, una ciutat més sana on els ciutadans viuen millor.

L'arquitecte Enric Batlle ha destacat la singularitat que sigui un gran espai planer i que ja estigui en ús. Batlle ha defensat la polivalència del parc projectat i ha explicat que “segueix una tendència actual del paisatgisme, que és conservar el procés natural del prat”. A més del procés natural de la zona central, es preveu reforçar la biodiversitat de la zona amb jardins i àrees d'acumulació d'aigua, així com talussos enjardinats que volen atraure papallones i abelles.

LES FRASES

L'espai és una oportunitat per la seva mida, pel fet que sigui pla i perquè ja s'utilitza
Enric Batlle
ARQUITECTE
El concepte de la reforma encaixa en el nostre projecte de fer d'Igualada una ciutat viva, dinàmica i amable
El parc suposarà la renaturalització de la ciutat d'Igualada
Marc Castells
ALCALDE D'IGUALADA

Parc amb vocació d'espai natural

El projecte del nou parc pretén aconseguir un espai integrat en la natura però que permeti diferents usos.

Al límit sud “es reforça i complementa” el passeig arbrat, segons l'arquitecte Enric Batlle. Aquest passeig formarà part del traçat central de l'anella verda d'Igualada.

La gran esplanada central tindrà el caràcter d'un prat viu –obert fins i tot a usos ramaders– de grans dimensions i servirà de catifa per a múltiples activitats i grans esdeveniments. Entre el passeig i l'esplanada, es planeja crear l'anomenat jardí dels amfibis. El drenatge del parc es preveu que sigui superficial, mitjançant canalitzacions vegetades i àrees deprimides d'acumulació, que facin visible l'aigua i afavoreixin l'aparició de biòtops naturals, amplificadors de la biodiversitat.

A l'extrem oest, a tocar de l'hospital d'Igualada, s'hi situarà l'espai d'accés al parc, dedicat als jocs del paisatge. Permetrà un recorregut per l'entorn pròxim i estarà equipat amb jocs d'aventura dedicats a les muntanyes de Montserrat, una pineda, recorreguts d'aigua i espais d'ombra per al descans. Els desnivells existents seran transformats en amfiteatre-mirador sobre la gran esplanada.

Finalment, al llarg del límit nord es crearà un marge biodivers, condicionant el talús existent, amb noves grades i talussos enjardinats amb vegetació autòctona. Incorporarà zones d'estada amb grades de travesses ecològiques de fusta i es preveu que els insectes puguin trobar un hàbitat adequat en aquest espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona