Medi ambient

L'opistobranquis és rei al cap de Creus

Un grup de recerca ha identificat 77 espècies d'aquest llimac marí en un cap de setmana a la cala es Caials

El Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha identificat 77 espècies diferents d'aquests animals marins a la cala es Caials, al parc natural del Cap de Creus, durant la cinquena edició de la marató que organitza anualment per fer noves identificacions, i que es va organitzar el cap de setmana passat.

Els opistobranquis, molt semblants als llimacs terrestres, destaquen per les coloracions vistoses i contrastades, tot i que algunes espècies són de mides molt reduïdes i difícils de detectar al seu medi. Sovint, cal agafar mostres d'algues que els serveixen de recer per poder buscar-los amb deteniment al laboratori i observar-los amb atenció sota la lupa binocular. Els exemplars s'alliberen vius novament a l'aigua, un cop fotografiats i identificats.

En set immersions (cinc diürnes i dues nocturnes), a tres punts diferents entre la superfície i els 35 metres de profunditat, es van observar gairebé 600 exemplars d'opistobranquis de 77 espècies diferents –4 més resten pendents de confirmació–, de què 55 van correspondre a nudibranquis, el grup més espectacular dels opistobranquis. En destaca una primera citació per al parc natural del Cap de Creus i la cala es Caials, el doridaci Baptidoris cinnabarina, amb què s'arriba a les 115 espècies citades en aquesta cala, convertint-se en el punt amb més diversitat d'opistobranquis de Catalunya, segons les dades del GROC. Entre les observacions més destacades hi ha vuit espècies que es consideren molt rares, d què una, la Polycera elegans, només s'ha trobat a la cala es Caials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia