Infraestructures i serveis

Municipal

Excavacions al far de Roses fan replantejar-ne l'ús previst

L'Ajuntament canviarà el projecte inicial per realçar els vestigis de la bateria de Sant Antoni, del segle XVIII

El servei de restauració es farà dins el far i l'espai museístic serà a l'exterior

Les conclusions de les últimes excavacions realitzades a la zona del far de Roses han portat l'Ajuntament a replantejar-se l'ús previst d'aquesta zona. Inicialment es preveia destinar la planta baixa del far a un ús cultural per a la difusió del patrimoni rosinc i la part dels jardins a un servei de bar i cafeteria.

Una intervenció arqueològica realitzada entre finals de maig i principis de juny d'aquest any per l'empresa EducArt ha posat de manifest que aquesta intervenció arquitectònica vulneraria l'espai on hi havia l'antiga bateria de Sant Antoni, una construcció militar del segle XVIII que conserva part de la seva estructura i forma originals. La cafeteria prevista es faria damunt de les estructures originals on estaven instal·lats els edificis associats a la bateria, que corresponien a magatzems i llocs comuns o dependències dels soldats, datats del segle XVIII, i que es consideren elements de gran valor patrimonial.

Arran d'aquesta situació, l'Ajuntament opta per redefinir el projecte. “Ho farem al revés: el servei de bar serà dins el far i la part exterior es dedicarà a l'aspecte museístic i de promoció del nostre patrimoni, i així ho aprofitarem per realçar aquests últims descobriments”, explica l'alcaldessa, Montse Mindan, que confia que el nou projecte es podrà presentar el 2017.

Nova concessió

El canvi d'usos també obligarà a redefinir la concessió que l'Ajuntament ja tenia firmada per una durada de quinze anys amb el Port de Barcelona (l'administració titular de les instal·lacions del far). Mindan avança que s'han iniciat converses en aquest sentit i que el més probable és que s'opti per reiniciar la concessió, anul·lant l'actual i firmant-ne una de nova amb el Port de Barcelona. La bateria de Sant Antoni estava inclosa dins el pla promogut per la corona a finals del segle XVIII per fer una xarxa defensiva de bateries de costa al regne d'Espanya i formava part de la defensa de Roses, constituïda bàsicament per la Ciutadella i el castell de la Trinitat.

Una bateria singular

El 1864 es va construir el far de Roses, just al nord de la bateria. L'informe realitzat conclou que la preservació de bona part de la planta general de la bateria fa que sigui una bateria singular. D'aquesta manera, es pot plantejar la reconstrucció de la volumetria arquitectònica per mostrar i explicar com funcionava.

Segons aquest estudi, la bateria de Sant Antoni de Roses és un dels pocs elements de Catalunya on es conserva fidelment la forma de la bateria de costa projectada el 1797 per López Sopeña, enginyer en cap de Catalunya. L'espai al peu del far és susceptible de convertir-se d'aquesta manera en un nou espai museístic de la vila de Roses. D'una banda, explica molt bé les fortificacions de defensa de costa de finals del segle XVIII i, de l'altra, pot contribuir, juntament amb els altres elements patrimonials de la vila, a potenciar el turisme cultural i explicar la història dels seus habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona