Urbanisme

Set molins del parc eòlic dels Pesells s'hauran d'allunyar del nucli d'Horta de Sant Joan

La plataforma protesta per l'aprovació del pla especial

Orta Eòlica, l'empresa que promou el parc eòlic dels Pesells, haurà de ressituar set dels seus disset aerogeneradors, tot allunyant-los uns deu quilòmetres del nucli d'Horta de Sant Joan, si vol que la Generalitat aprovi definitivament el projecte. Així ho va acordar ahir la comissió territorial d'Urbanisme, a partir d'una proposta de la direcció general d'Arquitectura i Paisatge. L'objectiu de la mesura és minimitzar l'impacte visual i paisatgístic del futur parc eòlic. En concret, la CUTE considera que set dels molins que la promotora vol instal·lar a només 2,5 quilòmetres del nucli urbà se ressituïn darrere de l'última línia de deu molins de vent, a uns 6,5 quilòmetres. «Si aquests tindran poca visibilitat, encara en tindran menys els que quedin a 10 quilòmetres», va remarcar el director general d'Urbanisme, Pere Solà. De fet, va afegir-hi que la Generalitat ha volgut tenir en compte que el paisatge és «un valor econòmic a preservar», com havien al·legat l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, la plataforma de la Terra Alta i alguns empresaris de turisme rural de la zona. «Els molins haurien estat molt visibles des d'Horta i també des de les poblacions del costat, com Bot i Caseres», va afegir-hi Solà.

Però el director general d'Urbanisme va precisar que la promotora té dret a tirar endavant el projecte, i que el parc eòlic dels Pesells només ha tingut informes favorables dels organismes implicats en la seua tramitació. Així, Solà va dir que la Generalitat ha desestimat bona part de les al·legacions presentades per la plataforma de la Terra Alta, que ahir va protestar davant de la seu d'Urbanisme a Tortosa.El parc eòlic d'Horta de Sant Joan tindrà 16 aerogeneradors de 3.000 quilowatts de potència cadascun, de 90 m d'alçada i un rotor format per tres pales de fins a 100 m de diàmetre. El completarà una unitat de 1.670 quilowatts de 80 m d'altura i un rotor format per tres pales de 74 m de diàmetre. En aquest sentit, la mínima esperança de la plataforma de la Terra Alta era que la CUTE reduís ahir també el nombre de molins. A més, ja al vespre, la plataforma va emetre un dur comunicat en contra de la decisió d'Urbanisme. En el manifest, afirmava que és «insultant» que una comissió integrada «majoritàriament per polítics progressistes i d'esquerres» estiga renegociant un projecte que ha estat «totalment rebutjat pel 80% de la població», en referència a la consulta popular que Horta de Sant Joan va celebrar al març del 2008.Per la seua banda, Solà va contradir la plataforma i va negar que el parc eòlic dels Pesells contradigui el pla territorial de les Terres de l 'Ebre, la Xarxa Natura 2000 o les normes subsidiàries d'Horta de Sant Joan. De fet, el director general d'Urbanisme va afegir-hi que l'Ajuntament no pot pretendre prohibir la instal·lació de parcs eòlics en tot el seu terme municipal, i que la CUTE ja va suspendre una modificació de les normes urbanístiques fins que el Departament de Medi Ambient i Habitatge emeti un informe sobre la qüestió. A més, Solà va recordar el compromís de la Generalitat per incrementar la producció d'energia eòlica. «Nosaltres no posem obstacles, però ordenem el territori», va afirmar Solà, tot rebutjant que la decisió de ressituar set dels disset molins siga una solució salomònica. Finalment, va concloure que ara l'empresa haurà de reformular el projecte, i que després caldrà que el pla especial del parc dels Pesells siga objecte d'un informe del Departament d'Economia i Finances, o bé que tinga el llum verd de la comissió d'Urbanisme de Catalunya, abans de rebre la resolució d'aprovació definitiva del conseller de Política Territorial.

Parc eòlic de Barbers
D'altra banda, la comissió va aprovar inicialment el parc eòlic de Barbers, que afecta els termes municipals d'Ascó, Móra d'Ebre i Garcia. Solà va recordar que són 12 molins, de 2.500 quilowatts cadascun i una potència total instal·lada de 30 megawatts. Urbanisme va començar a tramitar el parc de Barbers el novembre del 2009, però calia afegir-hi la signatura acreditada dels redactors del projecte, que també presentava altres mancances. Solà va assenyalar ahir que el projecte ha estat millorat, però que continua incomplint algunes de les reclamacions d'Urbanisme, com ara la necessitat d'integrar millor l'edifici de control en el paisatge, o la necessitat de replantejar el traçat dels camins d'accés per minimitzar l'afectació sobre les muntanyes.
Parc de Prat de Comte i Pinell de Brai
Finalment, la comissió també va aprovar inicialment el pla especial urbanístic del parc eòlic de la Tossa i la Mola d'en Pasqual, entre Prat de Comte i Pinell de Brai. Es tracta d'un projecte amb 11 molins, amb 33 megawatts de potència instal·lada, del qual s'hauran de ressituar dos dels aerogeneradors. A més, la promotora també haurà de concretar millor quina és l'afectació sobre les àrees boscoses, i integrar l'edifici de control del parc eòlic en el paisatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.