L'Any Massagran reivindicarà la dimensió humorística de Josep Maria Folch i Torres

Avui es presenta a Girona el centenari del seu personatge

L'acte d'avui ha estat un punt de partida inesperat per a l'Any Massagran: de fet, es tracta d'una iniciativa dels Amics Gironins de Verdaguer i de la Llibreria Empúries, amb el vistiplau de l'Editorial Casals –que té els drets d'edició del personatge– i de la Fundació Folch i Torres, que dirigeix Ramon Folch i Camarasa. La fundació prepara per a l'any vinent una gran exposició sobre Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950) i el fill literari, en Massagran, que iniciarà a Barcelona una itinerància per tot Catalunya, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes. També en col·laboració amb Edicions de l'Albí, de Berga, la fundació té previst reeditar dues obres de Folch i Torres, Les formidables aventures d'en Pere Fi i L'extraordinària expedició d'en Jep Ganàpia. «Volem aprofitar l'Any Massagran per reivindicar la dimensió humorística de Folch i Torres, perquè evidentment la tenia i només cal veure Els pastorets. De fet, és l'home més divertit que he conegut a la meva vida», diu el seu fill, Ramon Folch, que va adaptar al còmic les novel·les del seu pare sobre en Massagran. «En Massagran és un personatge curiós: un antiheroi no violent que se'n surt com pot, fins i tot fent una mica de trampa a l'enemic, de manera que el lector pensa: això també ho podria fer jo.»

Ramon Folch recorda que Les aventures extraordinàries d'en Massagran va ser la primera novel·la d'aventures del seu pare escrita per als joves lectors i, a més, va ser un encàrrec. «Va tenir tant d'èxit que s'ha anat reeditant contínuament, fins i tot després de la Guerra Civil, quan se'n feien impressions clandestines amb data d'abans de la guerra, com si fos una petita trampa massagranesca.» De tots els seus records com a lectors d'en Massagran parlaran avui, al col·legi Bell-lloc i més tard a la Casa de Cultura, Ramon Folch; una néta de Folch i Torres, Montserrat Manén, i un dels seus besnéts, Ignasi Viñas: tres generacions unides per un personatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.