plaça major

Vots porucs

El diputat hauria de tenir llibertat de vot? La meva resposta és que sí, i no només en aquest cas. Hauria de poder votar en secret? Rotundament, no

Quan es va votar al Parlament l'admissió a tràmit de la iniciativa legislativa popular sobre les curses de braus, una iniciativa que, per cert, va tirar endavant pels pèls, el Parlament va decidir que, excepcionalment, el vot dels diputats seria secret. Això vol dir que només els diputats saben el sentit del seu vot i, per tant, aquesta informació no està a disposició dels ciutadans. L'estranya decisió no em va agradar, tant pel fet que el vot fos secret com per les puerils explicacions que se'ns van donar per justificar-la. Admesa a tràmit la ILP, ara la prohibició de la fiesta nacional es debatrà l'any vinent. Es calcula que la votació final tindrà lloc abans de l'estiu, suposant que llavors el Parlament encara no s'hagi dissolt. No s'ha decidit si quan sigui el moment de votar si es prohibeixen definitivament els toros o es continua fent la vista grossa com fins ara els diputats tindran el privilegi de tornar a votar en secret. Diuen que hi ha moltes pressions perquè sigui així. És decebedor constatar que quan es legisla sobre els drets del animals hi hagi una malentesa sensibilitat sobre la privacitat del vot que no hi és quan es legisla sobre els drets de les persones. Jo estic radicalment en contra del vot secret dels diputats.

Què és això del vot secret al Parlament? No havíem quedat que els diputats són els nostres representants, que estan al nostre servei? Amb quins arguments es pot justificar que no sapiguem què voten els nostres representants? El diputat hauria de tenir llibertat de vot? La meva resposta és «sí», i no només en aquest cas. El diputat hauria de poder votar en secret? La meva resposta és rotundament «no», perquè entenc que la seva actuació ha de ser pública i sense cap mena d'ombra. Els ciutadans tenim el dret de saber el sentit del vot dels nostres representants al Parlament. Si acceptem que els 135 membres del Parlament estan al nostre servei, i sobre això no crec que hi hagin dubtes, els diputats han de donar la cara i acceptar les conseqüències del seu vot. Sigui quin sigui el sentit del vot i siguin quines siguin les conseqüències. Només faltaria que no fos així. Per això cobren un sou més que decent i tenen totes les benèfiques afegides que tenen, que són moltes més de les que tenim el conjunt de ciutadans que els paguem el sou. El diputat poruc que tingui por de represàlies en funció de l'orientació del seu vot ho hauria de deixar córrer i canviar de feina.

(*) El radar de Sarrià

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.