Comunicació

TVE veta el terme ‘corona catalanoaragonesa'

TVE ha prohibit utilitzar l'expressió corona catalanoaragonesa als centres informatius de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, després de rebre una queixa d'un espectador molest, que la va qualificar d'“inexactitud històrica”, ja que “mai va existir tal corona”. En una notícia del Telediario del 25 de desembre sobre el Cant de la Sibil·la es va usar aquest terme, que fa un any ja havia estat considerat erroni pel president de RTVE, Alberto Oliart, arran d'un cas similar. “Catalunya era un conjunt de comtats. Els nacionalistes desprestigien els catalans quan s'entesten a difondre una història falsa, a la mida de la seva pretesa nació”, denunciava l'espectador Miguel Cortés, de Saragossa, en El programa de la Defensora del 6 de febrer. “TVE no pot admetre aquesta manipulació històrica, per molta que sigui la influència dels nacionalistes en aquest mitjà”, reivindicava el denunciant.

Demanar explicacions

La defensora, Elena Sánchez, va demanar explicacions en el programa a l'editor de l'edició del cap de setmana del TD, el català Esteve Crespo, que va argumentar que “s'havien refiat d'una font, que era una autoritat en la matèria”, però va deixar clar que era un error: “Tots sabem i així ho recull la història que és la corona d'Aragó i els reis d'Aragó”. Crespo va remarcar que no hi havia hagut, però, “ni cap imposició ni intoxicació”.

Segons experts historiadors consultats per aquest diari, és cert que “la corona és aragonesa” però “la historiografia, atès l'origen català dels detentors de la corona, l'ha qualificat de catalanoaragonesa”. Expliquen, però, que “els comtes de Barcelona van ostentar la corona aragonesa i eren reis d'Aragó, comtes de Barcelona i de la resta de comtats d'origen carolingi” i en aquest sentit “signaven els documents amb tots els títols; els de comtes de Barcelona, etc., i de rei d'Aragó”.

El precedent a TVE va sorgir arran d'una informació sobre Pere el Gran en què també s'utilitzava el terme catalanoaragonesa. En aquells moments, mitjans espanyolistes van aprofitar per carregar contra el nacionalisme català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.