POLIESPORTIU

Jonah Lomu: «Els All Blacks són tot un símbol d'integració»

L'exdavanter de la selecció de Nova Zelanda rememora episodis de la seva vida a Barcelona

El jugador de rugbi acapara l'atenció del Global Sports Forum, que s'acaba avui

JONAH LOMU
«No he vist ‘Invictus', però
sé el que va significar la copa per a Sud-àfrica»
JONAH LOMU
«Tot i la malaltia, sempre vaig confiar que tornaria a
jugar a rugbi»

«Aleshores vaig tenir una gran decepció per la derrota. Estàvem plenament centrats en la competició. Amb el pas del temps i després de ser conscient del que va significar aquella copa del món per conciliar i pacificar Sud-àfrica la decepció va ser menor.» Són paraules de Jonah Lomu, el mític exdavanter dels All Blacks, la selecció neozelandesa de rugbi que el 1995 va perdre la final contra els Springbooks a Johannesburg i que ha tornat a sortir a la palestra arran de la pel·lícula Invictus, dirigida per Clint Eastwood. Lomu va participar ahir en el Global Sports Forum Barcelona per intervenir en el debat Cos sa, ment sana, però abans, en una trobada amb periodistes, va recordar alguns episodis de la seva biografia, tant en l'àmbit esportiu com personal. De fet, Lomu és el perfil idoni per intervenir en aquest fòrum, que posa en evidència la influència de l'esport en tots els àmbits de la societat.

Més que un esport.

Lomu, amb sang alemanya i de Togo, va destacar que la selecció dels All Blacks «és el símbol més potent de la integració a Nova Zelanda». I va afegir: «Al nostre país no hi ha segregació. I el rugbi és més que un esport. Sempre diem que quan guanyem, el primer ministre vol ser capità dels All Blacks i, quan perdem, el capità vol ser primer ministre.» Lomu també va recordar el procés de la seva malaltia, una síndrome nefròtica, a causa de la qual li van haver de trasplantar un ronyó. «Sempre vaig tenir l'ambició de tornar a jugar a rugbi i vaig creure en les meves possibilitats. Per sort, un amic em va oferir un ronyó i el procés es va accelerar», recorda el jugador, que ara, amb 34 anys, milita en les files del Marsella, en la tercera divisió francesa. Lomu, que des de la seva malaltia es va implicar en infinitat de projectes, admet que és complicat combinar totes les seves diverses activitats i que en els últims partits ni tan sols ha estat convocat. «Estic en forma i m'haig de tornar a guanyar la confiança de l'entrenador», va etzibar, i també va tenir unes paraules per a la USAP de Perpinyà, el vigent campió del Top 14 francès: «És un equip molt competitiu. S'haurà de veure què és capaç de fer d'aquí a final de curs.»

L'exdavanter dels All Blacks es va referir a altres temes de l'actualitat esportiva, com la classificació de Nova Zelanda per al pròxim mundial de futbol a Sud-àfrica. «Em van trucar per mòbil per anunciar-m'ho i em vaig posar molt content. Evidentment, no som el número u en aquest esport, però hem d'intentar pressionar tots els rivals», va apuntar. Pel que fa al futbol a Barcelona, va afirmar: «M'encanta l'ambient i com es viuen els partits al Camp Nou.» I dels esportistes més carismàtics del moment va enumerar Bolt, Phelps, les germanes Williams, Messi, Ronaldo... «Però a mi m'agraden especialment els de boxa i a cada país tenen els seus esportistes i esports preferits», va afegir.

Barcelona 2010, premiada.

La segona jornada va acabar al Teatre Nacional amb el lliurament dels primers trofeus Global Sports Forum Barcelona. En l'apartat de grans esdeveniments esportius, es va premiar la campanya de promoció de l'europeu d'atletisme Barcelona 2010, que està portant a terme l'empresa Virgili.

El-Guerruj: «Part de l'èxit d'Atenes és gràcies a la fe»

L'exatleta marroquí Hicham el-Guerruj, campió olímpic de 1.500 i 5.000 m en els Jocs d'Atenes, va ser un altre dels esportistes llegendaris que van intervenir en la jornada d'ahir. El tema del debat era Esport i fe. «Com a musulmà practicant, la fe va estar al centre de la meva carrera esportiva. La fe em va ajudar a tornar a creure en les meves possibilitats després de les decepcions d'Atlanta i Sydney. A Atenes vaig guanyar i part d'aquell èxit l'atribueixo a la fe», va explicar El-Guerruj, que actualment és membre de la comissió d'atletes del COI. En aquest debat, també hi va participar John Naber, nedador nord-americà guanyador de quatre medalles d'or i una de plata en els Jocs Olímpics de Montreal 1976.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.