La nova central tèrmica de Sant Adrià començarà a funcionar en proves dilluns

Amb la posada en marxa d'aquesta planta es duplicarà la potència de generació a Barcelona i a l'àrea metropolitana

Tot a punt perquè la nova central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs engegui motors. Concretament, serà dilluns quan les noves instal·lacions d'Endesa començaran a funcionar en període de proves. La nova planta, denominada Besòs 5, s'alça al costat dels actuals grups 3 i 4 (l'un d'Endesa i l'altre de Gas Natural), té una potència de 840 MW i ha suposat una inversió de 300 milions d'euros, aportats íntegrament per la companyia elèctrica. La nova central duplicarà, d'aquesta manera, la capacitat de generació de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Els dos grups de Besòs 5 se sumen, per tant, a l'actual que Endesa ja té al litoral de Barcelona.

Les proves de posada en servei de Besòs 5 duraran fins al segon semestre de l'any, tot i que per efectuar la neteja de la caldera, durant el primer mes i amb una durada global d'una setmana a dies alterns, s'emetrà vapor d'aigua a l'atmosfera i s'emetrà soroll unes cinc o sis hores al dia. Aquesta operació es durà a terme de manera que molesti tan poc com es pugui els veïns de Sant Adrià de Besòs més pròxims a la instal·lació. Posteriorment, les proves continuaran de manera normal. La nova planta té una configuració 2x1 (dues turbines de gas i una de vapor) i es compon de dues turbines de gas, dues calderes de recuperació de calor (amb una xemeneia cadascuna), una turbina de vapor, tres alternadors, condensador, sales de control (armaris elèctrics i de control de motors) i una caldera auxiliar de gas natural. D'altra banda, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Gregorio Camacho (ICV-EUiA), va explicar que de moment «s'està seguint el calendari establert» pel que fa a l'entrada en funcionament de la nova planta. El regidor va explicar que els primers dies les proves se centraran sobretot a assegurar el bon funcionament de les calderes de la central. Camacho va assegurar que tant l'Ajuntament com la Generalitat seguiran de molt a prop com es fa aquest període de proves, per evitar ocasionar més molèsties del compte als veïns. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient va assegurar que, si és necessari, s'instal·laran sonòmetres als punts on es detectin més sorolls «per evitar que se sobrepassi el límit permès dins de l'ordenança de soroll» vigent al municipi.

El nou museu de l'energia, «en peus»

ll.a

La posada en marxa de la planta de cicle combinat Besòs 5 anirà acompanyada del tancament definitiu de l'antiga central de les tres xemeneies aquest any 2010, tal com va anunciar Endesa. Tot i així, no tan sols no s'enderrocaran les tres torres, sinó que a més una d'elles s'aprofitarà per destinar-la a un ús tan pedagògic com cultural, amb la creació d'un museu d'interpretació de l'energia. El regidor de Medi Ambient de Sant Adrià de Besòs, Gregorio Camacho (ICV-EUiA), va assegurar que aquest projecte «segueix en peus». Amb la proposta, defensada tant pel consistori adrianenc com per la Generalitat, es preveu transformar una de les tres xemeneies i una nau de turbines de la planta situada al front marítim de Sant Adrià de Besòs, en un espai museogràfic que expliqui conceptes d'aquesta ciència i exposi materials històrics del patrimoni energètic de Catalunya. La idea, que costaria uns 15 milions d'euros i que es finançaria amb fons europeus, permetria destinar la resta de la instal·lació a altres usos culturals i socials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.