El govern declara la festa de Sant Antoni d'Ascó com a festa d'interès nacional

La Generalitat va acordar ahir, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, declarar com a festa patrimonial d'interès nacional la festa de Sant Antoni d'Ascó.

Aquesta festa es concentra el cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies. La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de celebració. També té lloc la Plega (o capta de diners) pels carrers del poble, que abans servia per sufragar les despeses que generava la celebració.

El segon dia destaca pels Tres Tombs i la benedicció dels animals. A Ascó té la particularitat que són encapçalats pel clavari i els majorals, i que en el seu itinerari es passa a cercar la imatge del sant a casa del clavari anterior, que al llarg de tot l'any l'ha custodiat. Aquest mateix dia i els dos següents tenen lloc les curses de cavalls, matxos i rucs.

La foguera s'ubica al bell mig del Pla de l'Església i esdevé durant els dies de Sant Antoni un element simbòlic de la festa. Cada dia, es fa al voltant de la foguera la ballada de jotes i sardanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.