Societat

La llei antitabac fa disparar la demanda de més terrasses

A Tarragona un canvi a l'ordenança farà que les terrasses petites no paguin cap taxa i que les grans tinguin descomptes “proporcionals”

Tortosa té un protocol que autoritza l'ocupació de la calçada si la vorera és reduïda

El nombre de peticions per poder oferir el servei de terrassa i tendal a l'exterior dels bars i restaurants, perquè els clients puguin fumar, ha augmentat a Tarragona, Reus i Tortosa. Durant tot el 2010, el consistori tarragoní va rebre un total de 26 sol·licituds, i només durant el mes de gener ja se'n van rebre 16. Aquesta quantitat posa de manifest que tots els propietaris de locals volen pal·liar els efectes de la llei antitabac, en vigor des del passat 2 de gener, i que està fent minvar la recaptació de la majoria d'aquests establiments. En un intent de trobar fórmules per tal de contrarestar els efectes de l'aplicació de la llei, l'Ajuntament de Tarragona modificarà l'actual ordenança municipal que regula l'ocupació de la via pública, i que, segons el tinent d'alcalde d'Hisenda, Pau Pérez, es podria començar a aplicar a finals d'estiu.

Tot i que encara no hi ha res concretat, tot apunta que els establiments que instal·lin terrasses petites –com a molt, amb tres o quatre taules– podrien quedar, o bé, exemptes de pagament, o haurien d'assumir una quantitat simbòlica que s'ha de definir, mentre que el mecanisme per aplicar la solució a terrasses més grans encara no s'ha decidit, segons va reiterar el responsable de les finances municipals. Actualment, a la ciutat hi ha concedides 224 llicències de terrasses, les quals generen uns ingressos de 215.000 euros anuals per a les arques del consistori. La mesura es debatrà en la propera comissió de bonificacions fiscals de l'Ajuntament, en el marc de la qual l'equip de govern estudiarà la base teòrica elaborada pels tècnics. En aquest aspecte, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va explicar que la reducció a les terrasses grans “serà proporcional, i tothom s'hi veurà beneficiat”.

Onze llicències noves

A Reus, des que es va implantar la nova llei antitabac, els propietaris de bars s'han afanyat a resoldre la problemàtica demanant poder posar més terrasses. Si en un any se n'havien instal·lat una vintena – en proporció amb el creixement de la ciutat– només en aquest últim mes ja s'han demanat llicències per obrir onze terrasses. A Reus, les llicències que s'atorguen acostumen a ser de caràcter anual i no per temporada.

Una quinzena a Tortosa

La regidora de Governació de Tortosa, Rosa Cid, va explicar que durant el mes de gener van rebre una desena de sol·licituds noves, cosa gens habitual al municipi en aquesta època de l'any. A més, cap a finals del 2010 ja va haver-hi alguns propietaris de locals que van tramitar les sol·licituds, tot anticipant-se a l'entrada en vigor de la llei. En aquestes primeres setmanes del 2011, el consistori ha tramitat una quinzena de sol·licituds noves, que estudia “cas per cas”. “El protocol que seguim no ha variat, només ha pujat la demanda de terrasses, ja que les autoritzem d'acord amb l'ordenança de bon ús de la via pública”, va assenyalar Cid. La regidora va afegir-hi que l'augment del nombre de sol·licituds ha estat considerable, perquè a Tortosa s'acostumava a demanar moltes terrasses per Setmana Santa, i per períodes de sis mesos, i ara les peticions són anuals. “No totes les sol·licituds culminaran amb èxit, ja que alguns locals no podran o no voldran complir les condicions, per la despesa que comporten”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.