Necrològiques

Josep Armengol, ‘Gol’

Ploren les coses, avui, a Sant Pol de Mar. Plora, la plaça de l’Hotel. S’hi notarà l’absència de l’home que cada dia hi baixava a mig matí per omplir-la de mirades. Josep Armengol, Gol, ha mort.

Un ciutadà, un activista, un observador. Un amic de molts amics. En Gol ha estat un d’aquells personatges que, sense trompetejar, acaben donant sentit a la vida en comunitat.

Des dels anys vuitanta era resident de Sant Pol en el sentit complet del participi actiu: va arribar, s’hi va quedar i va fer-ho amb una gran estabilitat i serenor. Els que l’han conegut des de fa anys poden explicar el treball tenaç que hi ha fet en favor de la vida social.

Fotoperiodista reconegut durant els anys de la Transició, va treballar per al setmanari demòcrata Cambio16 i va acompanyar l’artista Perejaume en molts dels seus projectes.

També va ser l’ideòleg i promotor de la Fira Alternativa, que gràcies als bons fonaments que ell va assentar-hi, ja ha arribat a la 27a edició.

Gol va defensar tenaçment reivindicacions urbanístiques, va promoure accions per la pau, va lluitar per una millor situació laboral del seu gremi de fotògrafs de premsa... Paradoxalment, un ciutadà tan inquiet, també va saber ser un home quiet.

En Gol anava cada dia a la terrassa del bar El Galet i triava el racó que li permetia obrir més l’angular de la seva mirada vital. S’hi asseia (residint-hi) i callava. Callava, escoltava i observava, perquè, com havia dit més d’una vegada, “les paraules es gasten, les mirades no...”. Josep Armengol, voltat d’amics tertulians, pensava des del racó de terrassa preferit. Als bars quan la gent bada, ho fa per imaginar. Ell no, ell pensava. —Què fas, Gol? —Miro la llum de fora, que varia tant com la que tenim a dins... Un dia va penjar la càmera, però va seguir mirant la llum, les persones i les coses del seu poble. Aturant-ne el moviment, estimant-les sense gesticulacions sobreres. I per això, avui, les coses ploren a Sant Pol i semblen més quietes que mai a la plaça de l’Hotel.

La vetlla tindrà lloc al tanatori de Calella avui, diumenge, 5 de març, de 10 a 13.30 h i de 17.00 a 21.00 h.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia