Necrològiques

societat

Mossèn Ballarín, capellà i escriptor català

Autor d’obres com ‘Mossèn Tronxo’ i ‘Santa Maria, pa cada dia’, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1995

Avui fa exactament vuit anys que ens va deixar Josep Maria Ballarín i Monset, més conegut com a Mossèn Ballarín, capellà i escriptor català a la dècada dels noranta. Popular, singular i controvertit, va construir una obra literària catalana extensa, amb títols d’una gran repercussió en vendes com Mossèn Tronxo (1989) i Santa Maria, pa cada dia (1996).

Nascut l’any 1920 a Barcelona, va estudiar als escolapis. Fill d’una família catòlica i catalanista, els pares van arriscar-se acollint capellans perseguits durant la Guerra Civil i Ballarín va saber de l’assassinat de diversos companys seus de la Federació de Joves Cristians, de la qual també va formar part. L’abril del 1938, després d’iniciar els estudis d’enginyeria, va ser cridat a files dins la “lleva del biberó”. Just el dia que feia 19 anys, va ser capturat i portat a una presó de Tarragona. Des de la cel·la sentia com companys seus eren torturats. Acabat el conflicte, va ser deportat a un camp de concentració franquista, on va agafar tuberculosi. Va viure sis anys de greu malaltia a Matadepera, al costat de la seva mare.

El 1946, quan tenia 26 anys, va entrar a formar part de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia. Els felipons el van enviar a estudiar teologia al seminari de Solsona, on hi va viure entre el 1947 i el 1950. L’any següent va ser ordenat capellà i va ser prefecte i formador del seminari durant sis anys més. Al cap d’un temps, el 1958, es va convertir en el capellà de Santa Maria de Queralt. Des de llavors, escriure es va convertir en bona part de la seva tasca pastoral. El 1988 va ser traslladat a la parròquia de Gósol, on va exercir com a vicari. El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Al llarg de la seva vida va col·laborar en diverses publicacions periòdiques, com aquest diari, Serra d’Or, Qüestions de Vida Cristiana, Saó, Xarxa o Cop d’Ull. També va participar en diversos programes de ràdio i televisió, de TV3, Catalunya Ràdio i Ràdio Estel. El 2010 va participar en el programa El convidat conduït per l’Albert Om. Independentista convençut, el setembre del 2015 va tancar la llista de la coalició Junts pel Sí en les eleccions al Parlament.

Fins al 7 de març del 2016 va publicar un breu pensament cada dia al diari El Matí Digital, una activitat que va haver de suspendre a causa de la seva delicada salut. Al cap d’onze dies va morir, als 96 anys.

Des del 2018, l’Arxiu Comarcal del Berguedà custodia i conserva tot el seu fons personal bibliogràfic i documental. L’any 2020 es van celebrar a Gósol tot un seguit d’actes per commemorar el centenari del seu naixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia