Necrològiques

Olot

Mor l’intel·lectual i pedagog olotí Xavier Ruscalleda

L’intel·lectual, activista cultural i pedagog olotí Xavier Ruscalleda ha mort avui a l’edat de 69 anys. Nascut a Cassà de la Selva, Ruscalleda va arribar a la comarca de la Garrotxa com a corresponsable del centre terapèutic infantil i juvenil Les Tremoledes de la Vall de Bianya i, posteriorment, va ser docent als instituts Montsacopa i al Garrotxa, tots dos d’Olot.

Persones properes remarquen que ha estat un home de lletres i un important creador i activista cultural, autor i director teatral primer amb el Zootrop Teatre i darrerament amb La Funerària. Va col·laborar també amb Els Joglars. Darrerament també ha dirigit i col·laborat en treballs cinematogràfics.

Xavier Ruscalleda ha tingut una presència important en la premsa local formant part de la redacció d’El Gra de Fajol (Premi Tassis Torrent) i l’Olotí (Premi Tassis Torrent) i va ser el responsable de la revista a 440m (Premi Tassis Torrent). En la seva vessant de músic, ha estat intèrpret de cançons de l’Ovidi Montllor o en Quico Pi de la Serra, creador del grup De Fluvià Ribers Verds amb qui va editar dos discos: Pixo Sabates i Àpat Gregorià.

En una entrevista publicada a El Punt Avui el 5 de gener de 2023, afirmava que entenia la cultura com una eina per «agitar sense moltes pretensions». «La cultura que jo estimo, la que vull practicar, ha d’intentar remoure alguna cosa, no és amable, ni de consum tranquil», remarcava.

Va ser el fundador i responsable de la Factoria de les Arts, el Fòrum de Teatre i l’associació cultural Els Amics d’Olot i, va liderar una iniciativa empresarial al Central, un bar i centre cultural del centre d’Olot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia