Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 72 anys Joan Itxaso, un dels grans líders veïnals del barri de la Sagrada Família

Va denunciar el creixement insostenible del turisme al voltant de la basílica

El líder veïnal barceloní Joan Itxaso Paternain, vinculat al barri de la Sagrada Família i a tot l’Eixample, va morir dissabte als 72 anys, segons ha confirmat la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona. L’activista, que de jove ja va lluitar contra el franquisme, va néixer en un petit poble Navarra, i va arribar a Barcelona el 1978 per treballar en un despatx d’assessorament urbanístic. El seu rol va ser clau en algunes de les propostes urbanístiques que van sorgir de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, de la qual n’era el tresorer i durant molts anys, el portaveu i cara visible d’Urbanisme, Sostenibilitat i Medi Ambient.

La seva implicació en el moviment va començar als anys noranta en la plataforma ciutadana per a la reordenació de l’Illa Myrurgia. Gràcies a la pressió del grup es va fer, entre d’altres equipaments, l’Escola Bressol la Fassina. Al centre de l’illa s’hi estrenarà un nou centre de serveis socials, un projecte que va ajudar a fer realitat però que no podrà veure com es completa.

També se’l va conèixer per seu treball en la mobilitat del barri i per denunciar el fort impacte del turisme en l’entorn del temple de la Sagrada Família, una de les grans problemàtiques de la zona. Era un clar defensor del decreixement turístic en algunes zones de la ciutat. “Aquí, el problema és la invasió turística dels visitants al temple. Creiem que és positiu que els turistes visitin la Sagrada Família, però cal que ho facin d’una altra manera. El sistema actual consumeix recursos públics, espai i voreres. Ara s’ha disparat i es fa insostenible. Al juny, juliol i setembre hi ha problemes per a que la gent surti o entri a casa seva. I cap de les mesures pal·liatives que nosaltres vam proposar no s’han aplicat”, va lamentar Itxaso al web del barri Sagrada Notícies.

Se’l va veure sempre en primera línia en les mobilitzacions per l’antic cinema Niza, al carrer Provença, unes protestes que van acabar amb la creació per part de l’Ajuntament de l’Ateneu el Poblet i d’un jardí obert al públic. Va treballar, al mateix temps, per fer realitat l’Espai Social Torrent d’en Mariner i pels locals coneguts com Can Roger i l’Escola 9 Graons.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dilluns a les 17 h al tanatori de l’Hospitalet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.