Política

Josep Felip Monclús i Benet

Candidat d'ERC a l'alcaldia de Tortosa

“La condició per pactar serà la ciutat saludable”

ERC proposa substituir el monument franquista per una passarel·la, però el tema no impediria un altre govern amb CiU

Monclús sí que ataca Bel pel nou hospital

Josep Felip Monclús té 59 anys, està casat i té quatre fills. De fet, va ser el seu fill Felip, actualment president local, qui va animar-lo a afiliar-se a Esquerra Republicana. El partit ha decidit renovar tota la candidatura a Tortosa.

Esquerra ha decidit renovar tota la candidatura a Tortosa, tot i que ha governat amb dos regidors al costat de Ferran Bel (CiU). Ara el cap de llista és el metge Josep Felip Monclús. Fa quatre anys va intentar ser el candidat, però el partit va optar per Ricard Forés, que ara deixarà la política municipal. Per què voldria ser alcalde de Tortosa?

Des de menut sempre he tingut vocació d'implicar-me en la societat civil, en la mesura que m'ho han permès els fills i la família. A més, a casa sempre hem parlat molt de política. i el meu fill em va convèncer perquè també em fes militant d'Esquerra. Em considero catalanista, d'esquerres i totalment independentista, tot i que hi haja gent que aprofita el meu pas per la llista d'Unitat Tortosina per intentar desprestigiar-me i posar en dubte el meu perfil polític.

Com volen fer que Tortosa siga una ciutat “saludable”?

No volem treballar per a la ciutat, sinó per a les persones que hi habiten. Per exemple, a la pilastra del monument franquista proposem una passarel·la de vianants, per afavorir una mobilitat cardiosaludable.

ERC ha governat amb CiU. La retirada del monument serà condició per tornar a fer-ho?

Cal escoltar tothom. L'única condició per pactar serà poder aconseguir una ciutat saludable, no una cosa concreta.

Però durant la precampanya ha dit que vol convertir Tortosa en la Florència catalana. Això és compatible amb la conservació del monument franquista més gran de Catalunya?

Convertir Tortosa en una ciutat renaixentista depèn d'altres projectes. Que el monument continue al mig del riu no té perquè aturar l'aprofitament turístic dels elements del Renaixement que té la ciutat. Tenim possibilitat de creixement en el turisme, que pot ser un motor econòmic a Tortosa i a les Terres de l'Ebre. Ens cal un turisme desestacionalitzat, cultural i de la identitat, que és un valor que mai no es deslocalitza. En aquest camp, no podem vendre el modernisme, perquè estem molt a prop de Reus, i sobretot de Barcelona. En canvi, si ens diferenciem amb el Renaixement, sí que podem aprofitar la Festa del Renaixement, el centre d'interpretació... Tortosa pot aprofitar el Renaixement tot l'any. Només amb el fris dels Reials Col·legis podríem explicar als visitants tota la història de Catalunya. Ens calen nous productes turístics, com paquets de cap de setmana, representacions inspirades en Los Col·loquis de Cristòfol Despuig... I tot això, lligat a la navegació fluvial i a l'aprofitament del riu.

Què més es pot fer, per aprofitar turísticament Tortosa?
La posada en funcionament de l'antic pont del ferrocarril com a via verda és molt important. Ja ens estan arribant molt turistes, a través de la via verda, que comença a tenir una dotació de nous serveis que la fan encara més atractiva. Com a responsable de la Generalitat, per exemple, vaig impulsar el nou allotjament turístic de l'antiga estació de Benifallet. Amb el pont, la ciutat serà més permeable i Tortosa rebrà més gent amb recursos econòmics. Per això també vaig impulsar la construcció del pàrquing d'autocaravanes, prop del pont del tren i de la mateixa via verda. I després, la via verda s'allargarà fins al Delta, cosa que farà que tinguem més de 130 quilòmetres entre Deltebre i Alcanyís. Sense oblidar que per aquí també passa el camí de Sant Jaume de l'Ebre, i que una part transcorre per la via verda.
Què us sembla, la proposta de CiU de convertir l'espai lliure del pont del tren en una zona lúdica amb bars i restaurants?
Estem molt d'acord. Fa temps que vaig parlar amb Ferran Bel del tema. Li vaig proposar que calia aprofitar la meitat del pont, com a complement de la via verda. Fa uns tres anys, ja li vaig dir a l'alcalde que a Florència hi ha un pont en què hi ha un munt de comerços, sobretot dedicats a la joieria. Aquest podria ser un projecte atractiu per a la ciutat. Aleshores, l'alcalde em va dir que estava d'acord amb mi i que ja li rondava un projecte pel cap, també lligat al comerç. És una bona idea.
A banda de tot el que ja s'ha fet, què més cal fer, per recuperar el nucli històric?
Continuar la feina que s'ha estat fent. Tortosa és com una fruita a la que hem deixat podrir el seu cor, tot permetent una sèrie de nous eixamples i de creixements de la trama urbana. Hem estat massa anys, deixant morir el nucli antic. El tripartit, pensant en Tortosa, va tirar endavant la llei de Barris per intentar capgirar el mitjó. La rehabilitació és important per recuperar el prestigi de la ciutat antiga. El tripartit va posar els recursos des de la Generalitat, i l'Ajuntament, amb un altre tripartit format per Unió, Convergència i Esquerra, ha rematat la feina.
S'està referint a dos tripartits molt diferents. Creu que és viable formar un tripartit d'esquerres a Tortosa? O potser preferiria tornar a formar aquest tripartit amb CiU?
La primera cosa que hem de tenir clara és la força que ens donarà la gent, el 22 de maig. Pronunciar-nos ara és fer volar coloms. Ja en parlarem, amb qui sigui, del nostre projecte per fer Tortosa una ciutat més saludable per a tots els seus habitants. Som gent seriosa, que volem treballar en equip i al servei del municipi. Sempre he intentat escoltar tothom i intentar apropar el màxim d'opinions. Les coses no són només blanques o negres. Podem trobar sinergies i coincidències per l'esquerra i pel centre, però ens presentem a les eleccions amb els principis d'ERC.

Quina és la recepta per crear llocs de treball?

Les dificultats per trobar feina generen moltes patologies i trastorns, i això provoca riscos per a la salut. Cal intentar que la gent tingui feina, amb una ciutat que generi ocupació. No tenim cap vareta màgica, però podem posar les condicions per atraure noves empreses, com una finestreta única i un equip destinat a la promoció econòmica. Quan vaig ser director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa, vam aconseguir 11,1 milions d'euros per reindustrialitzar el territori. D'aquests, 4,5 milions han estat per portar aigua i gas al polígon Catalunya Sud. banda, també cal oferir una formació de qualitat, perquè estiga adequada a les necessitats de les empreses.

Vostè és metge. Què opina de les retallades en sanitat i del fre al nou hospital de Tortosa?

No veig que l'alcalde estigui fent el millor per a Tortosa. Hauria pogut defensar que Salut posés diners a la taula per redactar el projecte constructiu. Dotze milions en dues anualitats no és una gran despesa, i el projecte no hauria quedat aturat. Quant a les retallades, ara el gerent ja no és de l'Ebre, sinó provincial.També provocaran una pèrdua de l'accessibilitat al sistema sanitari, i aquí no tenim una tradició de mútues privades. Veig a Ferran Bel molt supeditat a la veu del seu partit, a la veu de l'amo. A l'Ebre ens ha passat sempre, quan ha governat CiU. Si jo no m'hagués plantat a Barcelona, l'edifici del campus s'hauria ajornat el 2014. Ara està a punt d'inaugurar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.