Infraestructures

equipaments

Obre el castell de la Trinitat de Roses, en obres feia 8 anys

L'ajuntament vol donar a conèixer el monument i fer-lo el referent d'una ruta que uneixi patrimoni, cultura i gastronomia

Hi participarà Ferran Adrià i la llotja de pescadors rosinca

El castell de la Trinitat de Roses obre avui les portes al públic, després devuit any d'obres que han permès recuperar el monument, que va ser destruït en part per una voladura el 1814, durant la guerra del Francès. L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, va explicar ahir que l'obertura permet “posar el monument dins la ruta cultural rosinca” i “donar a conèixer el monument”, tant la seva història com també el procés de rehabilitació, que ha costat 1,7 milions d'euros.

L'objectiu a mig termini és que el castell pugui ser referent d'unes rutes que uneixin patrimoni, cultura i gastronomia, un projecte amb el qual fa temps que l'Ajuntament treballa i en què vol implicar diversos sectors de la comarca. Magda Casamitjana avança que a finals de gener està previst signar un conveni amb el cuiner d'El Bulli, Ferran Adrià, perquè participi en aquesta idea i l'apadrini. També es tenen converses amb la llotja de pescadors i amb diversos empresaris turístics, així com els cellers, entre altres.

Però el consistori no vol que un sol projecte “hipotequi” les moltes utilitats que pot tenir el monument i, per això, farà un pla d'usos per combinar-hi les visites guiades amb l'organització d'actes socials, les exposicions i els usos escolars.

Per promoure les visites al castell, des d'avui i fins al 9 de gener, l'entrada a l'equipament serà gratuïta i a partir d'aquesta data costarà 2,5 euros, excepte pels rosincs, que serà gratuïta. Els visitants s'hi trobaran l'exposició La Costa Brava abans de la Costa Brava, que va néixer a Roses i que ha voltat diferents llocs, com Barcelona i Madrid, entre d'altres. S'ha muntat una àrea d'atenció al visitant, amb un espai amb material de Roses, tant de marxandatge com d'informació turística. S'hi faran visites guiades. L'alcaldessa també ha avançat que s'ha arribat a un acord amb l'artista Carles Bros, que tindrà una exposició permanent al castell. A més, aviat s'hi incorporarà un audiovisual de descoberta i promoció del patrimoni de Roses, que s'està acabant de fer. El Departament de Cultura de l'Ajuntament treballa ja en la programació d'activitats culturals el 2011.

El castell és una construcció defensiva del segle XVI, de 1.182 metres quadrats. L'edifici va ser recepcionat per l'Ajuntament el mes de juliol després d'anys d'obres.

LA XIFRA

1,7
milions d'euros
és el que s'ha invertit en la remodelació del castell, a càrrec del govern espanyol.

LA DATA

2002
És l'any d'inici
d'obres del castell, que té una superfície de 1.182 metres quadrats dividits en tres plantes.

LA FRASE

El més important és que posem el castell de la Trinitat dins la ruta cultural de Roses
Magda Casamitjana
alcaldessa de roses
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.