Societat

Cambrils

Recordant el 1911

Durant dos mesos faran actes en honor als cambrilencs que van perdre la vida en els forts aiguats

L'exposició serà itinerant

La nit del 31 de gener a l'1 de febrer de 1911 es recorda, a Cambrils, com la nit de les desgràcies. Uns forts aiguats, que van afectar tot el litoral mediterrani del país, van deixar 15 morts a Cambrils. Ahir es va inaugurar, a la Torre del Port, una exposició que forma part del cicle d'homenatges que se'ls vol fer. L'alcalde, Robert Benaiges, va començar el discurs inaugural recordant el nom, edat, procedència i estat civil dels quinze veïns del municipi que van perdre la vida ara fa tot just 100 anys. “Comença un cicle d'homenatge a aquestes persones, un homenatge a la gent del mar, a la gent de la pesca”, explicava Benaiges. Seran dos mesos llargs d'activitats que convertiran Cambrils en “la capital d'aquest homenatge a tot el territori”.

La Capella Polifònica de Sant Pere va entonar el Salve Regina abans de donar pas a l'ofrena floral a toc de sirena. A les escales del Mollet del Rec, s'hi van acostar quatre barques de rems, que van recollir les ofrenes per lliurar-les al mar. Les flors que van quedar a terra es van llençar des de les mateixes escales. El públic assistent es va dirigir, llavors, cap a la Torre del Port de nou. L'exposició 1911, centenari del temporal restarà oberta els caps de setmana fins al 24 d'abril.

Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils, explicava que l'exposició pot ser itinerant, i que, de fet, ja han rebut sol·licituds de Badalona, Barcelona i Caldes d'Estac (Maresme), on viatjarà els mesos d'estiu. Martí estava orgullós tant de l'acte d'ahir com del cicle en general. “Molts dels que han vingut avui són pescadors, és molt emotiu”. De fet, assegura que, a Cambrils, “no se n'havia parlat mai d'una manera tan concreta, era un repte fer-ho i fer-ho bé”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.