Societat

La contra

L'arribada de ‘L'home de bronze'

Col·loquen l'escultura de l'espai Antoni Farrés, una obra d'Agustí Puig que presideix el mirador del parc Catalunya i que s'inaugurarà demà, dos anys després de la mort de l'exalcalde sabadellenc

La feina de la comissió Toni Farrés, amb el disseny del memorial a l'exalcalde sabadellenc al mirador del parc Catalunya, ha arribat al final del recorregut. Demà, quan tot just es compleixen –diumenge– dos anys de la seva mort, s'inaugurarà l'espai Antoni Farrés i Sabater, presidit per una escultura de bronze d'Agustí Puig que ahir al migdia va quedar instal·lada al lloc. L'operació, delicada, va ser seguida de prop per algunes de les persones que han participat en el disseny del monument, com ara Puig, l'arquitecte i exregidor Manel Larrosa, l'escriptor Joaquim Sala-Sanahuja i el periodista Joan Brunet.

El president de la Fundació Bosch i Cardellach, Josep Llobet, va destacar que ha estat un “procés íntim”: “Gairebé un any i mig en què hem après molt i tothom s'ho ha agafat amb molta estima”, va resumir. D'acord amb la família Farrés, primer van analitzar el seguit de propostes i van apostar pel mirador del parc Catalunya, segurament l'obra magna de l'exalcalde amb tot el projecte paral·lel de l'eix Macià. El març de l'any passat, el projecte va quedar en mans de Puig i Larrosa: “Era un repte per a nosaltres, perquè no és posar cap placa en un carrer, ni canviar de nom” un espai ja existent, va explicar Llobet. Larrosa hi va afegir que havien triat un dels punts des d'on Farrés explicava el projecte de l'eix Macià a les visites institucionals i d'altres vegades, tot sol, contemplava la transformació i el batec de la ciutat.

L'escultura, de 4,20 metres d'altura, reposa sobre un auster pedestal de formigó. Al voltant hi haurà alguns bancs i s'hi plantaran lliris i mates de ginesta. L'autor de l'obra, Agustí Puig, va explicar que havia afrontat l'encàrrec amb “molta il·lusió i total llibertat”, i va preferir que siguin els ciutadans, a partir d'ara, els que emetin el seu judici. Larrosa va admetre que és una peça “arriscada” i sense gaires referències similars a la ciutat. Hi veu influències del suís Alberto Giacometti, i va subratllar la proximitat respecte a una altra escultura contemporània situada a algunes desenes de metres, l'arbre d'Antoni Marquès que Farrés i el mateix Larrosa van plantar a la part alta del parc a final dels anys vuitanta. Aquesta obra commemora una plantada popular d'altres exemplars naturals que va donar el tret d'inici al projecte del parc.

L'escultura nova s'anomena L'home de bronze, i el procés creatiu es podrà seguir a través d'una exposició que es podrà visitar –a partir de dimecres vinent i fins al 20 d'abril– a la seu de la Bosch i Cardellach els dies laborables a la tarda. Hi aplegaran els esbossos de Puig, imatges i els textos de Sala-Sanahuja. I s'hi podran adquirir, per 8 euros, el llibret catàleg commemoratiu i, per una quantitat superior, rèpliques originals de l'escultura –7 miniatures de bronze– que els permetran recuperar una part del cost del memorial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.