Política

Un informe secret de la Casa Blanca de l'agost ja apuntava les revoltes del món àrab

Obama va encarregar que s'identifiquessin països susceptibles a revoltes populars

Egipte va ser un dels països estudiats, al costat del Iemen o Bahrain

Un informe secret encarregat pel president Barack Obama l'agost passat ja destacava potencials aixecaments populars a països àrabs si no hi havia profunds canvis polítics, informa avui The New York Times. L'estudi va identificar països des de Bahrain fins a Iemen i notablement, el cas d'Egipte. Obama ja va demanar llavors com l'administració nord-americana podria impulsar canvis polítics en països amb líders autocràtics que, a la vegada, eren aliats dels EUA. És a dir, com anivellar els interessos nord-americans i les demandes dels manifestants.

El govern dels EUA va mantenir en secret l'informe per temor de què si es filtrava els països àrabs pressionarien els EUA. A excepció d'Egipte, la resta de països no es van detallar i només s'esmentava que un intentava impulsar el canvi, un altre era resistent a qualsevol canvi i uns altres dos tenien forts vincles estratègics amb els EUA, cosa que suggeria que es parlava de Jordània, Egipte i Bahrain i el Iemen.

Obama també va demanar als seus assessors que estudiessin aixecaments Amèrica Llatina, l'est d'Europa i el sud-est d'Àsia, per determinar quines van tenir èxit i quines no.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.