La contra
Eliminar polls, un ofici artesanal
La franquícia Fuig Poll ha obert un centre a l'Eixample de Girona i ofereix el servei d'eliminar la pediculosi dels nens i joves amb un tractament completament natural
Fer el mateix que feien les àvies antigament i que les mares ara no poden fer per falta de temps i/o de paciència. Així és com defineix Agnès Vila l'ofici que duu a terme a la franquícia Fuig Poll que ha obert a l'Eixample de Girona i de la qual és la responsable. Vila explica que el mètode que utilitza per eliminar la plaga de polls que martiritza els nens i els joves i acaba la paciència dels pares és innovador, 100% natural i sense la utilització de productes químics. El tractament es fa, per normal general, en una única sessió d'una hora i mitja o dues de durada. Primer, la professional fa una valoració del grau d'infestació; després divideix el cabell en sis o vuit parts i amb un aspirador especial extreu els polls adults, les nimfes i les llémenes més grans. Després, amb l'ajut d'una pinta de pues pentina cadascuna de les parts per treure'n les llémenes i, per acabar, amb l'ajuda d'una lupa, observa cada partició i amb els dits extreu aquelles llémenes que s'han resistit a deixar anar el cabell.
Vila desmitifica algunes de les idees que la gent té encara sobre els polls. “Els polls no salten ni volen i només s'encomanen per contacte. No tenen olfacte i es mouen per grups sanguinis. Van tant als cabells bruts com als nets, i el veritable problema són les llémenes”, explica la responsable de Fuig Poll a Girona. El problema dels productes farmacèutics i dels tractaments que les famílies fan a casa amb alcohol o vinagre és que amb aquests només s'aconsegueix eliminar els polls adults però no els ous, de manera que la reinfestació està assegurada. A més, adverteix que, a còpia de repetir el tractament amb un producte farmacèutic, es corre el risc que els polls s'hi facin immunes.
A les cabelleres, els polls s'hi troben com a casa, de manera que les nenes, i principalment les adolescents, són les seves hostes preferides. “L'adolescència és una etapa difícil perquè a les noies els fa vergonya de reconèixer que tenen polls i, en canvi, el contagi és molt fàcil perquè una de les coses que més els agrada és, per exemple, fer-se fotos juntes”, indica Vila. Amb els nens és més fàcil de resoldre, amb una bona tallada de cabells.
La professional del centre Fuig Poll de Girona, el tercer que s'obre a l'Estat després dels de Barcelona i Còrdova, era mestra amb plaça fixa. I es va començar a interessar pel tema quan un dia, a l'escola, una mare desesperada amb la pediculosi del seu fill, va demanar-li si podia treure-li els polls, una petició que la va sorprendre d'allò més. “Intentem treballar conjuntament amb les mares i generar empatia amb elles perquè, a més que s'ho passen malament, també ens hem d'assegurar que després del tractament, se segueixin les recomanacions que els donem per evitar recaigudes”, indica Vila.