Salut

CARME BOSCH

TREMENTINAIRE MODERNA

“Durant milers d'anys les plantes ens han curat”

Què és l'Escola de les Flors?

És un projecte que encara no està materialitzat i que fa molts anys que ronda pel món. Va néixer a Fontanilles (Baix Empordà), on hi havia una antiga escola pública abandonada i on vaig començar a fer tallers tant per a adults com per a nens i, de manera natural, els nens la van començar a anomenar l'escola de les flors. Actualment és una escola nòmada, imparteixo cursos i tallers per a adults i escolars de tot el país. Em dedico a la divulgació, però també faig una part de producció artesanal, coixins d'herbes aromàtiques i projectes expositius..
Convida a conèixer els usos tradicionals de les plantes i a integrar-los a la vida

Parteixo del que és la tradició i després actualitzo. En els remeis naturals hi ha ingredients que ara no tenen gaire sentit, com ara que abans es treballava molt amb greixos animals però avui en dia es prefereixen els greixos vegetals. També m'agrada crear i, a partir d'usos antics, recomano que la gent faci el seu remei segons necessitats.

Un remei de primavera?

Recol·lectar les flors de l'aranyoner per fer infusions depuratives i laxants, fins i tot podem fer una purga de primavera fent una decocció d'un minut d'una cullerada de flors per tassa. Amb les flors d'aranyoner també podem fer una gelea, o posar-ne a les amanides. Alguns dels remeis que utilitzaven antigament, avui en dia s'utilitzen en la cuina creativa, com el xarop de saüc, que abans es feia gairebé en totes les cases i s'utilitzava com un gran reconstituent, es guardava per quan hi havia malats a les cases, i avui forma part de plats de postres.

Quines són les plantes bàsiques o flors que hauríem de tenir al jardí?

Unes quantes aromàtiques, que van molt bé per condimentar i fer infusions i que també són medicinals: romaní, diferents varietats de farigola, sajolida, sàlvia, marialluïsa, rosa aromàtica com la damascena, que també pot servir per fer un tònic. O un saüc, que era una planta sagrada de la nostra cultura i de la qual s'aprofita tot. Les mentes, tarongines, la murtra, planta mediterrània que ha caigut a l'oblit...

I tot això s'ha perdut?

Es canvia el model de vida, la gent va a viure a les ciutats, s'aparten del camp, la farmàcia i la medicina estan a l'abast de tothom... A més, la cura de les plantes medicinals i per cuinar –que pràcticament són les mateixes– corresponia a la dona, que, en s'incorporar-se al món laboral, no té temps per al jardí, recol·lectar, fer els preparats... Tot això fa que aquest saber es deixi de fer i retransmetre.

Qui eren les trementinaires?

Eren unes dones de la zona de Tuixent i de la vall de la Vansa (Alt Urgell), que comercialitzaven una sèrie d'herbes i resines per tot Catalunya. Aquestes plantes eren la base de la medicina popular, quan la gent preparava a casa remeis amb plantes. Elles transportaven les plantes que creixien a la muntanya. Les resines van ser un sistema de curació molt usat abans que es descobrís la penicil·lina, eren bàsicament de coníferes, però també d'altres arbres, i se'n feien pegats. Se'ls deia trementinaires perquè el que venien era la resina, la trementina. És un ofici que fa anys que va desaparèixer. L'última trementinaire va ser la Sofia, que es va retirar als anys vuitanta.

Estem en un moment de recuperació d'aquest coneixement de les plantes?

S'està recuperant moltíssim. Hi ha una disciplina incipient a la universitat, l'etnobotànica, i cada cop més publicacions. Es recopila molt, però s'ha començat una mica tard a fer-ho. Hi havia molta gent que tenia molt coneixement i es va morir sense difondre'l. Vaig anar a entrevistar només un cop la Sofia d'Ossera, perquè va morir abans que ens poguéssim tornar a veure. Els usos tradicionals de les plantes són com les receptes tradicionals de cuina, n'hi ha moltíssims; alguns s'han conservat, però altres no. És un saber enorme, mil·lenari. Els humans hem utilitzat durant milers d'anys les plantes per curar-nos, milers i milers d'anys, i cultures i cultures. Un saber que en cultures pobres continua existint.

k

Podeu llegir l'entrevista sencera a www.elpunt.cat
Es complementa aquest coneixement tradicional amb la medicina moderna?
Cada vegada més. Hi va haver un moment, quan la medicina va arribar als pobles amb la penicil·lina, quan el metge amb seus coneixements es va convertir en una mena de déu, que tot el que s'havia fet fins llavors s'interpreta com dolent, supersticiós i tot es rebutja. Molts metges ho van rebutjar i la gent també. Però ara ha canviat i, fins i tot, hi ha metges que recomanen que per desinfectar s'utilitzi aigua de farigola. I també en l'alimentació. El problema també és que molt d'aquest saber antic s'ha perdut perquè hi ha tota una generació de dones que no el va transmetre. En bona part, el que fa avui el metge de capçalera és el que es feia abans a casa per un mal de coll, un refredat, quan la gent no tenia un metge a prop. Em trobo moltíssimes alumnes que em diuen “la meva mare que en sabia tant i no vaig voler-ne saber res”. Sap molt de greu a la gent no haver recollit aquest patrimoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.