Política

Els alcaldes escalfen motors

Una trobada de batlles de tot el país serveix per reivindicar el valor de la política municipal

Reclamen que durant la campanya electoral no es posi en risc la cohesió social buscant vots a qualsevol preu, “perquè no tot s'hi val”

Gairebé una trentena d'alcaldes de diferents partits polítics van agafar forces ahir amb vista a la campanya electoral, que ja és a tocar, amb un dinar al Palau de la Música. Calories a banda, l'acte va constituir una injecció de moral amb vista a les eleccions del 22-M, ja que va servir per reivindicar i enaltir el valor del municipalisme. Però no tot van ser flors. Els representants dels 947 municipis catalans van fer una crida a la responsabilitat per no caure en el parany de buscar els vots a qualsevol preu i trencar així la cohesió social.

Alcaldes de punts tan distants com Banyoles, Falset i Almacelles van respondre a la crida de la revista digital Alcaldes.eu per compartir taula. També hi eren representades les principals ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona, i va ser precisament Jordi Hereu qui els va donar la benvinguda amb un discurs de caire encoratjador en què va lloar la tasca dels “centenars d'alcaldes i milers de regidors de tots els colors polítics que construeixen el país des de la base”.

El president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, va anar més enllà en recordar als presents que el pròxim mandat serà “un dels moments més difícils de la història de la democràcia, perquè la màxima demanda de polítiques social coincideix amb el moment amb les arques més buides”. Amb tot, va deixar clar que “no tot s'hi val per desgastar políticament, perquè hi ha barreres que no es poden trencar”.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, va orientar el seu discurs en la mateixa direcció. “Volem un debat polític i d'idees, i que tot allò que pot trencar i dividir no s'utilitzi, perquè allò que es trenca no recupera mai el seu estat original”, va dir. L'alcalde de Sabadell va atribuir als seus homòlegs la responsabilitat de fer que el poble torni a creure en els polítics. “Som nosaltres els qui ens trobem els nostres veïns cada dia. Hem d'escoltar els seus problemes, trobar solucions o dir-los que no n'hi ha, però mirant-los als ulls”, va concloure.

Ortega demana unitat per fer front a la crisi

La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, també va aprofitar la trobada amb els alcaldes per reclamar que tots plegats facin front a la crisi “sense posar en perill l'estat del benestar i la cohesió social”. Després que els municipis aparquessin (almenys públicament) les crítiques pels plans d'ajustament governamentals, la consellera va reivindicar “l'ànima municipalista” de l'executiu i la seva pròpia (va ser regidora a Barcelona), i també va admetre que caldrà repensar algunes actuacions.

“Hi ha molta feina a fer. Entre tots hem de teixir una llei de governs locals que posi les bases de l'administració municipal del segle XXI”, va dir la vicepresidenta. Ortega va negar que la crisi es pugui resoldre amb un pacte de govern i va explicar que s'està revisant el programa d'ajudes als ens locals perquè els problemes de finançament “no són conjunturals sinó estructurals.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.