Política

La Generalitat reclama a l'Estat 150 milions d'euros que deu al departament de Salut

És el cost que suposa a Catalunya atendre pacients d'altres comunitats i l'aplicació de mesures decidides a Madrid

El conseller de Salut, Boi Ruíz, s'ha reunit aquest dijous amb la ministra de Sanitat, Leire Pajín

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reclamat avui a l'Estat que pagui a Catalunya els 150 milions d'euros que li deu pel fons de cohesió i en compliment del principi de lleialtat institucional.

Ruiz, que s'ha reunit aquest dijous amb la ministra de Sanitat, Leire Pajín, li ha recordat que el govern espanyol ha de pagar a la Generalitat 55 milions d'euros pel cost que li suposa al servei de salut públic català atendre pacients que provenen d'altres comunitats autònomes. Segons el conseller, aquesta partida hauria de ser compensada pel fons de cohesió.

L'altre apartat correspon a totes aquelles mesures que ha pres el l'executiu estatal però que suposen un cost per als governs autonòmics. És el cas dels tres nous anticonceptius gratuïts anunciats per la ministra, que podrien suposar un cost d'entre 30 i 70 milions d'euros, segons la demanda.

Així mateix, la conselleria calcula que l'aplicació de les lleis de l'avortament i antitabac suposaran un cost de 8 i 30 milions d'euros, respectivament.

Tot plegat, són els 150 milions d'euros que la Generalitat reclama a l'Estat. “No demanem més, sinó allò que ens pertoca d'acord amb el que està acordat”, ha remarcat Ruiz. També ha destacat que “l'exigència de l'Estat pel que fa a retallar el dèficit hauria de ser corresposta amb què fos molt curós en el compliment de les seves obligacions”. El conseller ha lamentat “aquesta contradicció entre exigir en retallar i no ser tan exigent amb un mateix a l'hora de complir”.

El titular de Salut ha apuntat que no hi ha “discussió possible”, perquè el principi de lleialtat institucional és un principi jurídic que s'ha de complir i, per tant, l'Estat s'ha de fer càrrec de les prestacions o medicaments nous que anunciï. En concret, la Generalitat reclama els recursos corresponents al 2010 i també els que es gastaran a partir d'ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.