La cuina real de ‘La Riera'
El cuiner Oriol Carrió i l'assessora gastronòmica Núria Bàguena elaboren la carta i els plats que se serveixen a la fonda protagonista de la sèrie de TV3
Pastanagues, espàrrecs, mongetes, un tall rodó, llenguados filetejats... L'assessora gastronòmica Núria Bàguena i l'equip d'attrezzo s'afanyaven a posar-ho tot a punt, a la cuina de Can Riera, per rodar una seqüència amb en Pitu (Màrius Hernández), la Nora (Mercè Martínez), en Carlos (Paul Berrondo) i la Maribel (Montse Morillo). És hora de dinar i al plató on es grava La Riera, de TV3, s'escampen els olors provinents de la cuina real, la que no es veu i que mena Oriol Carrió, cuiner amb càtering propi, Cibus.
Més enllà de les estrelles –unes postres inventades per a la ficció i que s'han fet reals i es poden adquirir a diferents pastisseries del país–, el menú de Can Riera segueix les directrius d'un restaurant de veritat: es canvia la carta depenent de la temporada, es cuina amb productes propis de l'estació i també es té present que la fonda està influenciada pel paisatge del Maresme. Així, s'aposta pel “bacallà, una especialitat de Can Riera, els arrossos, cassoles de peixos i també verdures, com ara faves”, explica Oriol Carrió que, en coordinació amb Núria Bàguena, s'encarrega dels plats que degusten els figurants i els protagonistes, tant a la sala de Can Riera com a les cases dels protagonistes. L'equip de guionistes i dialoguistes demanen assessorament a Núria Bàguena: “Em poden preguntar quin plat pot suggerir en Sergi d'introduir al menú gourmet”. També planifica els productes que es requereixen en les escenes –supervisa els guions a quatre setmanes vista– i en fa la comanda amb Oriol Carrió, així com encarrega als actors les tasques a fer, i diu com fer-les perquè semblin creïbles a la cuina mentre hi ha el diàleg. Què passa amb el menjar? “Tot s'aprofita” explica Carrió: “Si un actor talla molta ceba ho aprofitaré per fer un sofregit”. Tana Collados, coordinadora de cuina i alimentació de TV3, afegeix l'aposta pels vins del país que ha fet la sèrie a l'hora de mencionar-los. “La Riera ha sabut traslladar la relació, la convivència entre cuina tradicional i cuina creativa” acaba assenyalant Collados.
A més de la comercialització de les estrelles, hi ha un llibre de receptes i una ruta per a les localitzacions del Maresme. L'èxit de La Riera també s'ha traslladat al fenomen fan. Hi ha el cas d'un restaurant de Sabadell, Can Tonada, el propietari i cuiner del qual –Joan Carles Cusidó–, enganxat al serial, va muntar recentment un sopar amb altres fans amb plats de La Riera.
Preparant la tercera temporada
Els guionistes ja treballen en la tercera temporada, en què, segons va dir el director, Esteve Rovira, s'hi incorporaran cinc o sis personatges. També va destacar el càsting, que equilibra “actors consagrats i nous valors”. El cap de dramàtics, Jordi Roure, va destacar que “la percepció de qualitat és molta alta i el preu per minut, més econòmic”. En el que portem de segona temporada, la sèrie té un 22,9% de quota, gairebé quatre punts més que en la primera.
Enllaços relacionats
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 26-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Barcelona 26-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Camp de Tarragona 26-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Comarques Gironines 26-05-2011, Pàgina 53
- El Punt. Penedès 26-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Maresme 26-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Vallès Occidental 26-05-2011, Pàgina 45
- Avui 26-05-2011, Pàgina 45