Societat

Encara més “indignats”

Una operació policial “de neteja” a la plaça de Catalunya van acabar amb 120 ferits i va fer que 12.000 persones s'hi concentressin al vespre

Els acampats interpreten que el moviment s'ha “envalentit”

Una operació policial dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona per “netejar” la plaça de Catalunya ocupada des de fa catorze dies pels “indignats” va acabar amb 120 ferits. La intervenció es va fer poc abans de les set del matí, quan hi havia unes 150 persones acampades, i va durar més de sis hores.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar que l'objectiu no era en cap cas desallotjar el campament, sinó netejar la plaça i retirar-ne els objectes perillosos per reduir el risc d'enfrontaments violents si el Barça guanya avui i hi ha celebració a Canaletes. Els “indignats” van tornar a ocupar la plaça al migdia i les imatges de la intervenció policial van tenir un efecte crida fins al punt que, al vespre, més de 12.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van anar a donar-los suport.

“La plaça és del poble” i “Mai hi haurà prou porres per parar la rebel·lió” eren algunes de les pancartes que sobresortien entre la multitud. “És evident que l'operació dels Mossos ha fet que sigui la concentració més gran de tots els dies”, explicava en Francesc, un dels membres de la comissió de comunicació. “Això és com una segona onada d'indignats”, hi afegia un espontani que intentava la gairebé operació impossible de travessar la plaça.

El desplegament policial va fer créixer el malestar i “envalentir” i radicalitzar el moviment, segons reconeixien membres de diferents comissions. Pancartes i crits defensant la resistència no violenta. Tots els esforços eren per continuar demostrant que la seva és “una protesta pacífica”: Mans blanques enlairades, dos minuts de silenci, repartiment de flors i casserolada. Amb una infraestructura sota mínims, la cuina va tornar a funcionar per donar dinars, berenars i sopars. Tot fred i fet sobre la marxa amb les donacions que anaven arribant. “Hem intentat que, com a mínim, ens deixessin treure el menjar perquè no es fes malbé, però els Mossos no ens ho han permès”, deien.

L'assemblea va decidir que la concentració es manté fins demà. Sense descartar que, si hi ha forces, s'allargui.

LES FRASES

La neteja de la plaça ha estat semblant a la que es fa a les platges després de la revetlla de Sant Joan
Manel Prat
director de la policia
340
mossos d'esquadra
i entre 80 i 100 guàrdies urbans han participat en l'operació de “neteja” d'avui.
L'objectiu era recuperar la higiene i la salut pública, i prevenir problemes de seguretat
Artur Mas
president de la Generalitat

LES XIFRES

La policia ha hagut de respondre a la violència exercida per una bona part dels concentrats
Felip Puig
conseller d'interior
L'actuació tenia com a objectiu netejar la plaça d'objectes i prevenir incidents per demà [avui]
Felip Puig
conseller d'interior
150
persones
acampades hi havia aquest matí a la plaça de Catalunya, segons el conseller d'Interior, Felip Puig.
120
ferits
, la major part lleus, hi ha hagut en l'operació policial, segons el Departament d'Interior
6
pilotes
de goma han disparat els mossos, 236 salves d'avís i dotze projectils, segons el Departament d'Interior.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.