Societat

Més reforç policial al metro

Una dotzena d'agents s'incorporaran el dia 25 a la vigilància de les andanes

La policia presentarà la mesura de xoc divendres a l'alcalde de Barcelona

Patrullaran de paisà amb mossos que ja treballen al subsòl

Els Mossos d'Esquadra reforçaran la vigilància uniformada i de paisà al metro per combatre amb més garanties els furts a les andanes i vagons dels combois. A banda dels efectius que s'han incorporat a la seguretat en el subsòl en les darreres setmanes, provinents de l'última promoció del cos, i del reforç de vigilants privats i policies als transports urbans previst en el dispositiu de cada estiu, la direcció de la policia ha decidit augmentar encara més la pressió contra els carteristes derivant al metro una dotzena de policies actualment destinats a unitats de seguretat ciutadana en comissaries de la ciutat.

El reforç, que es completarà amb una progressiva arribada a les andanes dels agents de la unitat d'investigació del mateix metro, permetrà augmentar els binomis –les parelles de paisà– que cada dia patrullen pel subsòl amb l'objectiu d'enxampar els grups de carteristes in fraganti, una feina complicada per la creixent especialització i professionalització de les bandes de furtadors, cada cop més grans, i amb un ús més habitual de contravigilància, a partir dels telèfons mòbils, per avortar qualsevol intent de furt si detecten presència policial, tal com ja avançava aquest diari fa uns mesos.

Aquests nous binomis, que començaran a operar a principis del dia 25 –tres dies després que se celebri la junta de seguretat local de Barcelona–, seran mixtos: estaran formats per un mosso de la unitat del metro i un altre agent provinent del reforç d'estiu. D'aquesta manera es vol evitar que patrullin junts tots els efectius sense cap experiència prèvia al subsòl de Barcelona. El fet que els grups de carteristes es moguin camuflats sota l'aparença de falsos turistes dificulta molt les tasques d'identificació per part dels agents, que no coneixen les cares i el perfil de totes les bandes que actuen a les andanes i combois de la capital catalana, la majoria dels quals de nacionalitat romanesa. A tot això cal afegir, a més, que darrerament les bandes tendeixen a separar-se en parelles quan accedeixen als vagons per desplaçar-se a altres estacions.

Tot i l'augment de mossos al metro, fonts del cos neguen que s'hagi produït una onada de fets delictius aquest estiu. De fet, la xifra de furts del juny va ser inferior a la del mateix mes del 2010, apunten.

456
detencions
de carteristes s'han fet a les andanes durant els primers sis mesos d'aquest any.
29.000
identificacions
han fet els agents dels Mossos d'Esquadra fins al mes de juny al metro de Barcelona.

Divendres, cimera contra els furts

Marcar una estratègica contra els robatoris al metro. Aquest és el gran objectiu de la cimera convocada per divendres per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en què participaran representants de la Guàrdia Urbana, dels Mossos i de l'Ajuntament.

La policia catalana –de moment l'únic cos policial que opera a les andanes– mostrarà a l'alcalde tot el reforç que s'ha fet aquest estiu i li presentarà aquesta nova mesura policial com un pas més per millorar l'efectivitat contra els carteristes. Trias, però, vol anar més enllà.

Més enllà de les xifres –que ara mateix es mantenen en un nivell semblant al de l'estiu passat, segons fonts dels Mossos–, l'alcalde de Barcelona vol garantir la sensació de “seguretat” al metro i per això ja ha deixat anar en els darrers dies que estudia que la Guàrdia Urbana també treballi a les andanes i els vagons. “Hem de ser capaços de coordinar-nos”, va dir fa uns dies l'alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.