Efemèrides

Efemèrides / JORDI SOLER / TONI STRUBELL

1952. Egipte, la revolució del 23 de juliol.

Va ser el cop d'estat dut a terme pel grup dels Oficials Lliures, que va obligar el rei Faruk a abdicar en el seu fill de sis mesos, Fuad II. Al capdavant del grup es trobava el general Muhammad Naguib (a la foto), que va ser designat comandant en cap de l'exèrcit per tal de mantenir les forces armades egípcies darrere el cop d'estat. Això va donar legitimitat a la insurrecció als ull del poble, l'exèrcit, els polítics i les potències estrangeres. L'endemà, Naguib es va reunir amb el primer ministre Alí Maher per dir-li que formés un nou govern i comuniqués els propòsits revolucionaris al deposat Faruk.

1462.

El comte de Foix allibera la reina Joana Enríquez, esposa de Joan II de Catalunya-Aragó, que es trobava a la Força Vella de Girona assetjada per les tropes de la Diputació del General.

1936.

Es funda el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), a partir de la fusió de la Unió Socialista de Catalunya, el Partit Català Proletari, la Federació Catalana del PSOE i el Partit Comunista de Catalunya.

1973.

El president dels EUA, Richard Nixon, es nega a lliurar les gravacions que l'impliquen en l'afer Watergate.

1994.

Cop militar a Gàmbia, que derroca el president Dauda Jawara, que és substituït pel coronel Yaya Dieme.