Arenys de Munt demanarà als veïns si volen una Catalunya independent

Dóna suport a la iniciativa que vol forçar el Parlament a fer un referèndum

El Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació, el Mapa, ha escollit el proper 13 de setembre per fer una consulta perquè els veïns diguin si estan a favor de l'autodeterminació de Catalunya. Segons va explicar el president de l'entitat i regidor de la CUP, Joan Manuel Giménez, que va presentar la moció en el ple, es tracta de demanar l'opinió i de generar debat. «Hi ha gent que vol que les coses es comencin a moure, i consultar el poble no fa mal a ningú», va explicar. Tot i que en el ple els republicans van donar ple suport a la proposta, es va generar una picabaralla pel fet que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, hagués afirmat que el govern espanyol no acceptaria ara mateix un referèndum. «Es diuen independentistes, però ja els està bé que aquest debat es faci d'aquí a mil anys», hi afegia ahir Giménez. Des d'ERC, Joan Rabasseda, recordava que la llei permet preguntar sobre qualsevol assumpte d'interès per al ciutadà. «No hi ha cap tensió, el que passa és que nosaltres deixem la política nacional per a altres vies», afirmava ahir el portaveu d'ERC. De fet, aquesta no és la primera vegada que la CUP presenta una moció en aquest sentit, ja que també van demanar que el Parlament convoqués un referèndum l'octubre del 2008 coincidint amb la consulta que s'havia de fer al País Basc. La pregunta que es farà als votants d'Arenys de Munt és si estan d'acord que Catalunya sigui un estat independent, de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea.

Serà la mateixa pregunta que vol fer la plataforma Catalunya Estat Lliure, que promou la iniciativa popular per forçar el Parlament a fer el referèndum el 2010. Segons va dir ahir el regidor de la CUP, han rebut adhesions de diferents partits, entre els quals no hi ha ERC ni el PSC, que no va aprovar la proposta per tirar endavant la iniciativa.

Consulta o referèndum?

En plena ressaca electoral de les europees, els veïns d'Arenys de Munt ja tenen una altra cita per anar a les urnes. Per fer aquesta consulta, però, els organitzadors no podran usar el cens electoral i tampoc podran fer servir els termes consulta popular ni referèndum per no incomplir la llei. L'opció escollida és prou específica i si més no aclaridora: consulta per copsar l'estat d'opinió de la població sobre l'autodeterminació. Queda clar que és només una qüestió de termes per no infringir les lleis escrites.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.