Societat

Dels ferros als bràquets

L'ortodòncia en l'edat adulta es consolida tant per raons de salut com estètiques

Les opcions han millorat fins al punt d'oferir solucions gairebé invisibles

Una ortodòncia als 40 anys pot evitar una dentadura als 60


Salut o estètica? Quina és la principal raó que, des de fa uns anys, mou milers de persones adultes a visitar l'ortodontista per corregir la posició de les dents? Què ha passat en els últims temps perquè aquells ferros que fa quinze o vint anys lluïa gairebé en exclusiva la població infantil ara triomfin entre el públic adult rebatejats com a bràquets? “El factor estètic és el que pesa més a l'hora de fer la consulta, però els motius de salut acaben de reforçar la decisió”, afirma l'ortodontista Joan Pau Marcó, pioner a l'Estat espanyol de l'ortodòncia lingual, una tècnica que permet col·locar els bràquets a la part interior de les dents de manera que resulten invisibles.

L'augment de demanda d'ortodòncia entre el públic adult registrat en els últims anys respon a motius diversos, però, pel doctor Marcó, n'hi ha un que explica bona part del fenomen. “Abans hi havia molts menys especialistes que ara i ja tenien prou feina amb els nens, que, a més, són casos molt més senzills”, afirma.

Contràriament al que podia semblar en el passat, l'ortodòncia també pot corregir problemes dentals en l'edat adulta. El problema és que aquests pacients presenten moltes més dificultats (els manquen peces dentals, porten implants, ponts i pròtesis, tenen problemes de genives...) i requereixen tractaments més complexos. Una diferència fonamental entre nens i adults és que als primers encara és possible modificar-los l'estructura òssia sense cirurgia, ja que estan en ple creixement.

El fet que personatges famosos hagin lluït amb orgull els seus bràquets –Tom Cruise va ser un dels primers a fer-ho– ha contribuït a popularitzar els correctors. Però, més enllà de les tendències del moment, Marcó recorda que hi ha un fet incontestable: “l'esperança de vida augmenta, però la boca no està dissenyada per durar tants anys”. En aquestes circumstàncies, tenir les dents mal posades deixa de ser un problema merament estètic. “Amb els anys, això provoca problemes de genives, les dents es belluguen, hi ha més càries...”, afirma el doctor.

Qui, passats els 40, està disposat a portar ortodòncia durant dos anys potser ho fa per millorar el seu aspecte, “però també vol evitar haver de portar dentadura postissa als 60”, assegura Marcó. Una altra cosa és que l'evolució tècnica i estètica dels bràquets –cada cop més petits, amb tonalitats semblants a les dents o, fins i tot, transparents– hagi estat decisiva perquè molts pacients s'hagin decidit a fer el pas.

Per aconseguir moure les dents, cal una força suau però constant que s'aconsegueix gràcies a un arc metàl·lic fet a la mida del pacient. En realitat, els bràquets són les peces que permeten subjectar aquesta mena de filferro a cadascuna de les dents. Cada bràquet es lliga amb unes petites gomes elàstiques que cal canviar en cada visita. Els pacients més desacomplexats, en lloc d'intentar dissimular l'ortodòncia, aprofiten aquestes gomes diminutes per donar-li un toc de color.

Els bràquets més utilitzats continuen sent els metàl·lics (bàsicament acer i níquel), tot i que cada cop tenen més èxit, malgrat ser més cars, els anomenats estètics, ja siguin ceràmics, de plàstic o de vidre safir. Però la solució per a aquells que volen una ortodòncia realment invisible passa per la tècnica lingual. Aquest tipus de solució requereix molta més expertesa per part de l'especialista, ja que els bràquets s'han d'adaptar a la morfologia interna de les dents. A diferència de la cara externa, que és llisa i regular, l'interior de les dents té forma corba i la col·locació dels bràquets no es pot fer a ull. “Cal un procés de laboratori i molta precisió perquè els errors no es veuen fins al final”, apunta el doctor Marcó.

Pràcticament el cent per cent de la demanda d'ortodòncia lingual prové de pacients adults. Costa entre 5.000 i 8.000 euros, el doble que els bràquets convencionals. Marcó puntualitza que la diferència entre un tipus d'ortodòncia i l'altre rau en l'estètica i la comoditat –la lingual genera menys molèsties, ja que la saliva de l'interior de la boca evita l'aparició de llagues i la llengua s'adapta millor que els llavis als bràquets. Els resultats són els mateixos, sempre que una i altra estiguin ben col·locades i el material sigui de qualitat.

LES FRASES

Quan no hi havia tants especialistes, es dedicaven als casos més fàcils: els nens

TENDÈNCIES QUE S'IMPOSEN ENTRE ELS USUARIS

Bràquets ceràmics: una solució estètica
Una demanda freqüent és que l'ortodòncia passi desapercebuda. Aquests bràquets tenen molt d'èxit.
Tècnica lingual: invisible de veritat
La revolució de l'ortodòncia: bràquets a l'interior de les dents. Més còmoda, però més complexa i més cara.
L'esperança de vida creix, però la boca no està dissenyada per durar cent anys
Un toc de color per als més desacomplexats
Alguns pacients aprofiten el canvi de les gomes que tanquen els bràquets per posar-hi color... i afició.
Unes dents mal posades fan que tota la boca es degeneri
Joan Pau Marcó
especialista en ortodòncia

Tres moments clau en la dentició del nen

Molts problemes de posició de les dents es poden combatre en l'etapa infantil. Hi ha tres moments clau:

Entre els 6 i 7 anys

Surten els primers molars definitius i creixen els incisius. Es recomana una primera visita a l'especialista, ja que si les dents de llet estan massa juntes pot haver-hi un problema d'espai i podria ser necessària una solució d'ortopèdia per eixamplar el paladar. També pot caldre ortodòncia si hi ha amuntegament o males oclusions.

Entre els 11 i els 14

Les dents definitives ja han sortit i és el moment de corregir problemes abans no s'agreugin.

Entre els 16 i els 20

Comencen a aparèixer els queixals del seny, que poden tornar a moure les dents. Una revisió anual permet avaluar aquest procés. Pot ser recomanable extreure aquests queixals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.