JOSEP MAÑÉ

DOCTOR DE L'INSTITUT D'INVESTIGACIÓ EN CIÈNCIES DE LA SALUT DE CAN RUTI

«Pa amb tomàquet i pernil és la millor dieta»

–Què ha descobert?
–«Hem estudiat amb ratolins la incidència de diferents greixos d'una dieta sobre l'aparell digestiu i hem conclòs que, en comptes del de gira-sol, el consum d'oli de coco és més beneficiós per a persones que tenen una malaltia digestiva inflamatòria crònica. L'experiment obre la porta a sotmetre aquests pacients a aquests tractaments.»
–Seria saludable que tothom abandonés aquests olis més saturats i optés per consumir-ne de més lleugers?
–«Equilibrar els greixos en una dieta és beneficiós per a tothom. Vivim en un país en què la principal font de greix és l'oli d'oliva i els estudis diuen que aquest oli, juntament amb el de peix i el coco, redueix la incidència del càncer de còlon en ratolins. Si combinem diferents quantitats d'aquests olis obtindrem un perfil dietètic adient, ja que seguir una dieta no és res més que equilibrar els aliments, la majoria dels quals són necessaris i cadascun té la seva funció nutritiva.»
–La societat actual s'alimenta bé i té cura, per tant, de la salut?
–«El món mediterrani generalment s'alimenta bé, però està perdent alguns hàbits nutritius que el porten a igualar els nivells d'obesitat infantil d'alguns països del nord d'Europa, en què la dieta es basa molt en greixos saturats. A Malta, el nombre de càncers de còlon s'ha disparat des que les darreres generacions del país han deixat de menjar cargols. D'altra banda, tot i que Suècia i França són grans consumidors de greixos, el nombre d'infarts al país escandinau és més elevat. Per què? Perquè el consum moderat que els francesos fan d'un antioxidant com el vi beneficia l'organisme.»
–Quina és la dieta que recomana?
–«Un professor que vaig tenir a la universitat acostumava a dir que som un país privilegiat per tenir a l'abast la recepta del pa amb tomàquet i pernil. Tot plegat aporta hidrats de carboni, vitamines, greixos i proteïnes. Més compensat que això no hi ha res! El que és negatiu és fer una dieta monotemàtica, rica en greixos saturats provinents constantment de la carn vermella. Cal compensar els aliments i vivim en una regió del món on això és molt fàcil de fer. Per això és una llàstima que s'estiguin perdent diferents aliments i maneres de cuinar i de menjar.»
–El menjar ràpid està fent molt mal.
–«El contingut del fast food no és justificable al temps que es pot dedicar a dinar o a sopar. Menjar ràpid també pot ser sinònim de menjar equilibrat si tens clars conceptes com el consum de verdures o de llegums, la base de la piràmide alimentària que és combinable amb altres ingredients.»
– La nutrició infantil és el punt clau per no continuar per aquesta línia?
–«És fonamental tornar a l'entrepà de pernil fet a casa. Francament, la brioixeria industrial no sé quines necessitats cobreix, més enllà d'un sabor edulcorat que potser amaga altres carències.»
–La malaltia de Crohn, l'úlcera intestinal... Tant influeix una mala alimentació?
–«Sí. Menjar malament no té una única repercussió pels components del que menges. Aquests hàbits nocius desequilibren la flora intestinal, imprescindible en el sistema immunològic envers malalties que cada cop són més presents.»
–Predominen cada cop més productes biològics o enriquits amb bacteris que regulen l'organisme. Cal prendre'ls seriosament?
–«Ajuden a compensar aquestes alteracions que hem generat amb una mala alimentació. Però encara és aviat per tenir un bon i extens catàleg d'aquests productes.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a