URBANISME
L'Ajuntament d'Olot fa un mapa de barris per reforçar les associacions de veïns
El govern local les qualifica de “clau” per mitjançar entre l'administració local i els ciutadans
El nou mapa ajudarà a decidir algunes línies polítiques
L'equip de govern d'Olot, de CiU i Rcat, qualifica de “clau” el paper de mediadores de les associacions de veïns entre l'Ajuntament i els ciutadans, i per això ha dissenyat una estratègia per reforçar encara més aquests ens. A la capital garrotxina hi ha divuit associacions de veïns. El regidor coordinador dels regidors de barris, Josep Berga, ha explicat que passat l'estiu dissenyaran un mapa de barris, amb l'objectiu d'ajustar millor els projectes que es duen a terme a cada zona de la ciutat i filar més prim quant a les polítiques socials que s'hi apliquen. “Volem fer les coses raonades, no intuïtivament”, ha indicat, tot i que hi ha afegit que tenen clar que la pertinença a un barri és qüestió de sentiments.
Segons ell, el nou mapa, que es confeccionarà amb la participació de totes les associacions de veïns, introduirà dades molt exhaustives de cada barri, com ara la informació cadastral, els empadronaments, les característiques de la població –procedència, edat, etcètera– i la densitat de població. Aquesta mapa, doncs, contindrà informació molt precisa que ajudarà el govern local d'acord amb les associacions de veïns a l'hora de fer polítiques. Josep Berga ho ha exemplificat amb el fet que potser en un barri amb més joves que infants hi cal un espai de lleure que no sigui un parc infantil amb gronxadors. Berga ha traslladat l'exemple a la realitat i ha dit que Sant Miquel, per exemple, és un barri amb molts infants, sobretot al sector de la plaça principal, i que, per contra, quasi no hi ha espais verds.
El regidor coordinador de barris hi ha afegit que el mapa és una primera informació que es debatrà i completarà a la xarxa de barris, que reuneix cada dos mesos els representants de cada zona.
A part, cada barri, té assignat un regidor que està en contacte permanent amb els presidents de les associacions i evita, a la taula de coordinació dels regidors, que es creïn desigualtats en les polítiques municipals que es duen a terme a cadascun dels barris de la ciutat.
LA FRASE
Establir la delimitació
Encara que pugui sobtar, el nou mapa de barris tindrà també la funció d'establir exactament quins són els límits de cada barri. I és que es donen casos de zones que dues associacions de veïns inclouen al seu barri, i, per contra, n'hi ha –moltes més– que no es consideren incloses a cap barri o que són de difícil delimitació. En aquest últim cas, els exemples són diversos. El més paradigmàtic és el nucli antic, que té associació, però que, per exemple, té espais com els carrers Panyó i Bisbe Vilanova, i la plaça Catalunya que se n'escapen. Aquests últims, d'altra banda, són difícils d'incloure a l'Eixample en els dos primers casos o als Desemparats, en el darrer. El Firal, l'àrea entre el riu Fluvià i l'antiga travessera urbana de l'eix Pirinenc presenten el mateix problema.