Canals

Vins que apaguen focs

Catalunya lidera un projecte europeu per impulsar una xarxa de cellers implicats en la gestió forestal

La idea és arribar al consumidor i que pugui identificar que aquell vi que està consumint l’elabora un celler responsable amb la gestió del paisatge
A Grècia, l’estiu del 2023 una vuitantena de focs forestals van causar la mort de prop d’una trentena de persones, més de vuitanta ferits i la destrucció de centenars de cases

El Museu de les Cultures del Vi-Vinseum de Vilafranca del Penedès va ser el marc el dia 17 d’octubre passat d’un seminari tècnic internacional per presentar públicament Fire Wine-Vins de Foc, un projecte europeu nascut a Catalunya i impulsat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) que pretén donar valor a les iniciatives de bioeconomia que estimulin la creació de paisatges resistents i resilients als incendis en els territoris vitivinícoles amb presència de boscos i massa forestal. L’objectiu de Fire Wine-Vins de Foc és dotar aquestes finques forestals d’eines i models que estimulin la creació de paisatges preparats per prevenir i, en el seu defecte, recuperar-se i reduir les pèrdues provocades pels incendis.

La idea de Fire Wine-Vins de Foc neix a Catalunya, impulsada pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC), amb la voluntat d’estendre’s a la resta del territori europeu i preveu desenvolupar una marca i una etiqueta per a la distinció dels cellers implicats en la millora dels models de gestió forestal. Els impulsors del projecte Fire Wine estan treballant en la construcció d’una xarxa de cellers de diferents territoris de la Unió Europea perquè s’impliquin en aquest objectiu comú. Ara per ara ja s’hi han adherit cellers de diferents denominacions d’origen de Catalunya, de la resta de l’Estat espanyol, i també de França, Portugal i Itàlia.

La xarxa Fire Wine treballa amb la voluntat de compartir experiències d’èxit que contribueixen a millorar els estàndards de qualitat i produeixen models respectuosos amb el paisatge, la biodiversitat i la resiliència de l’entorn. Aquests models demostren, sovint, ser també la millor opció en la lluita per frenar les conseqüències del canvi climàtic. La xarxa ja compta a hores d’ara amb l’adhesió de cellers de la DO Empordà, la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Pla de Bages, la DO Penedès, la MCUE Corpinnat, Galícia, les Canàries, Itàlia, França i Portugal.

Context dels grans incendis

A Grècia, l’estiu del 2023 una vuitantena de focs forestals van causar la mort de prop d’una trentena de persones, més de vuitanta ferits i la destrucció de centenars de cases. Són els anomenats megaincendis o incendis de sisena i setena generació, amb un alt i ràpid poder destructiu i que superen la capacitat dels serveis d’extinció. Focs estimulats pels efectes del canvi climàtic i per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola, ramadera i silvícola, que deixa un paisatge fràgil i propici per cremar.

En aquest context, doncs, el sector vitivinícola adquireix una importància rellevant per crear l’oportunitat per prevenir aquests grans incendis forestals. Les vinyes, en si, esdevenen un dels tallafocs naturals més efectius. Hem de ser capaços de motivar i implicar els vitivinicultors en aquesta lluita contra el foc. Que puguin compartir experiències i projectes encaminats a reduir i rendibilitzar la massa forestal disponible per cremar. A Europa ja existeixen algunes experiències en aquest sentit i cal conèixer-les, millorar-les i exportar-les.

Una etiqueta identificativa

L’esforç que es demana als cellers s’ha de fer necessàriament visible per al consumidor final, per això el projecte preveu crear una marca i una etiqueta per a la distinció dels cellers implicats en la millora dels models de gestió forestal. La idea és arribar al consumidor i que pugui identificar que aquell vi que està consumint l’elabora un celler responsable amb la gestió del paisatge i compromès amb la lluita contra el foc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia