Successos

societat

Talleda, considerat assassí en sèrie, mor a la presó als 71 anys

Va ser condemnat pels assassinats d'una nena de Sant Hilari i d'una noia albanesa i era sospitós de la mort de dues dones més, una d'elles mai trobada

Josep Talleda Andreu, el veí de Sant Hilari Sacalm considerat pels experts criminòlegs com un assassí en sèrie, va morir a la presó el 22 de novembre passat, als 71 anys, però la seva mort no ha transcendit fins ara. Tot i que complia la pena de 15 anys per l'assassinat d'una prostituta albanesa al centre Brians 1, Talleda, malalt, va morir a l'hospital penitenciari de Terrassa i el seu cos va ser incinerat. En vista de la defunció, la secció tercera de l'Audiència de Girona va decretar extingida la seva responsabilitat criminal el 18 de març passat.

Josep Talleda, que irradiava bonhomia i tenia un aspecte pagès i era definit pels psiquiatres com un home fred i manipulador amb perfil psicòpata, va ser condemnat per dos assassinats: el de Montse Àvila el 1987 i el de Vjollca Papa, perpetrat el 2003. Dos assassinats no el facultarien a ostentar el títol d'assassí en sèrie (que s'atorga a partir del tercer crim), però se'l considerava sospitós de com a mínim dos casos més que no se li van poder provar mai.

Per odre cronològic, Josep Talleda, que mai va confessar cap crim, va ser sospitós de la desaparició, el 1978, de Francesca Boix, una dona de Sant Hilari que va marxar de casa amb el cabàs d'anar a comprar i mai més se'n va saber res. Boix es relacionava amb Talleda perquè a vegades l'anava a ajudar al seu taller de torneria. Mai s'ha esclarit la seva desaparició, però la Guàrdia Civil sempre va sospitar que Talleda n'era el responsable i que el cadàver podia ser al pantà de Susqueda perquè s'havia vist Talleda portar-hi flors.

El 1987 va ser assassinada Montse Àvila, una nena de 14 anys que també anava al taller de Talleda. La van trobar morta amb un cop al cap al voral d'un camí. Totes les sospites es van dirigir cap al torner. Ell ho va negar tot. Però el 1990, després d'una reconstrucció dels fets de la nit del crim al taller del sospitós, Talleda va entrar a la presó per aquest crim. I el 1991, l'Audiència de Girona el va condemnar a vint anys de presó (14 per l'assassinat de Montse Àvila i sis més per corrupció de menors). L'aplicació del Codi Penal antic, que preveia importants redempcions de la pena, va propiciar que Talleda sortís de la presó en tercer grau el 1998 i que al 2000 es llicenciés definitivament per aquest cas. I a l'abril del 2003, va aparèixer el cadàver d'una noia llençat al riu, a Girona. Es tractava de Vjollca Papa, una prostituta albanesa que parava a les carreteres del Vallès, per on circulava Talleda diàriament per anar a la seva feina en una farinera del Vallès Oriental. Aviat es va descobrir que Talleda i la noia havien coincidit i es va acabar establint que el crim s'havia perpetrat al pis de Girona de Talleda i que l'havia tingut uns dies al congelador. I també en un voral de carretera per on circulava Talleda va ser trobat el 2001 el cadàver d'una noia. Van passar sis anys abans l'ADN no va confirmar que es tractava de Maria Teresa Rubio, una veïna de Girona, dona d'un excompany de cel·la de Talleda, que havia estat vista per darrer cop amb vida amb ell. Tot i els indicis, Talleda ha mort sense que mai l'imputessin per aquest cas.

LES RESPOSTES DE TALLEDA AL JUDICI

Que si m'agraden les dones joves? Tant se me'n fa. Però sempre val més una jove que no pas una vella
Em pregunta si jo sóc introvertit? No sé què vol dir. Què vol dir introvertit?
És clar que tendeixo a fugir d'estudi quan faig una cosa mal feta. No vaig posar la noia al congelador. Perquè no ho faria mai i perquè no hi cap
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.