Societat

Les peüngles de les transnacionals

UNA TURISTA COMPROMESA

És encara de nit quan m'acomiade de Marie-Claire. M'assegura que em deixa en mans de gent “de mèrit”. El sol comença a picotejar sobre la planúria camí del parc nacional de Waka, situat al Massís de Chaillu, al centre del Gabon. Aquest “petit” parc —si tenim en compte les mesures dels tretze més importants— és prop de Fougamou, a 125 km de Lambaréné i a 25 del Parc Nacional de la Lopé, l'objectiu següent.

El Wakaés poc conegut i, per tant i sortosament, poc visitat. En part, per la dificultat a accedir-hi a causa del seu relleu extraordinàriament escarpat; en part, per la manca d'estructures turístiques. Ara bé, la indústria farmacèutica i les explotacions forestals a mans de les transnacionals —amb substanciós capital francès— ja n'hi han clavat les peüngles. Els “destorbs” geogràfics i la magnífica diversitat del seu ric hàbitat natural l'han convertit en un autèntic paradís del món animal —que no pas humà— i vegetal. Gràcies a la pluviositat del seu bosc. En contra, però, té el fet de no ser tan gran com per a aconseguir el suport dels organismes internacionals que s'ocuparien de la seua protecció. Hi ha catalogades 1.500 espècies vegetals, 85 de mamífers, més de 400 d'aus i, sense comptabilitzar, de rèptils i amfibis. I encara no s'hi ha enllestit tot el que hi encabeix. Impossible, doncs, una visita primmirada en el meu cas.

Aquesta biodiversitat és fruit de milers d'anys. Algunes espècies animals són encara desconegudes fins i tot per als científics. I gosaria dir que ni tan sols els escassos pobladors de les seues vores deuen tenir-ne constància del que hi ha, puix que mai no ha estat habitat per l'home. Sols un grapat de tribus nòmades que fan un ús savi del bosc podrien contar-nos alguna cosa. Ja voldrien molts saberuts del segle XXI tenir-ne el seu coneixement de la flora. Afortunada com sóc en ocasions pel meu agosarament, he pogut conèixer-ne alguna gràcies al guia que m'ha tocat en sort. L'estada, però, n'ha estat galdosament breu.

L'endemà entrem al parc nacional de la Lopé, una de les tretze“estrelles” del país. Amb una superfície de vora 500.000 hectàrees aplega un seguit de paisatges colpidors força variats també. Ara creues boscos equatorials primaris i secundaris, ara talles per planícies elevades amb llacs encastats en la sabana, ara travesses corrents d'aigua cabalosos. I tot això emmarcat en un rosari de congosts, gorges i salts d'aigua espectaculars. El seu caràcter singular fa única al món aquesta regió i és per això que ha estat el primer parc gabonès a formar part del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. És l'existència d'extenses selves tropicals allò que genera la varietat dels seus ecosistemes. Hi destaquen restes del Neolític i de l'Edat del Ferro, amb més de dos mil vestigis de petroglifs d'entre 2.000 i 400.000 anys d'antiguitat. Encara que refugi del Pleistocé, és sobretot reconegut i admirat per la seua riquesa florística; amb tot, no puc deixar d'esmentar que té la biomassa animal més elevada d'entre tots els boscos tropicals del món. Detalls anecdòtics són la ingent quantitat de mandrils i la bellesa dels gravats rupestres, verges encara de la depredació turística. Hi ha una estació d'investigació mèdica de nomenada internacional gestionada per Franceville; així com tasques de conservació de la WildlifeConservationSociety que l'han proveït d'un reconeixement mundial, factor que hi està potenciant l'ecoturisme.

Malgrat l'extrem cansament després de tants dies de carreteres polsegoses, llits poc confortables i en circumstàncies climatològiques no especialment agradoses, hi ha intervals en què tot dolor físic resta en suspensió davant una magnificència tan difícilment explicable. I l'assoliment del nirvana sol tenir lloc en el més absolut silenci.

He dormit avila, centre turístic del parc. L'endemà al vespre mamprenc camí cap al nord-oest amb dos experimentats conductors. Libreville ens rep de matinada amb les escorrialles de la commemoració de l'aniversari de la seua independència. Tothom duu tres dies fent barrila i la música sura per tots els quartiers de la capital.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.