Política

Arxivada la causa contra Ferran Falcó pel cas del 3%

El TSJC conclou que el diputat de CiU ni va intervenir ni coneixia la presumpta trama de cobrament de comissions

El líder de la federació a Badalona ha estat imputat durant vuit anys i set mesos

Vuit anys i set mesos després de la seva imputació, la justícia va deixar ahir Ferran Falcó lliure de tota sospita. La magistrada del TSJC Núria Bassols ha arxivat la causa oberta contra l'expresident d'Adigsa i ara diputat i líder de CiU a l'Ajuntament de Badalona, després de concloure no només que no va intervenir en la presumpta trama de cobrament de comissions il·legals, sinó que ni tan sols en sabia l'existència. Ara, el cas torna al jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona perquè segueixi la seva tramitació contra les set persones que continuen imputades en la causa, oberta l'any 2005 i coneguda com el cas del 3% pel fet que l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall es va referir a aquest percentatge quan enmig d'un ple al Parlament va acusar l'anterior govern de CiU del cobrament de comissions. Les paraules de l'aleshores president van donar pas a la querella de la fiscalia que va destapar la suposada trama.

En la interlocutòria, la magistrada argumenta que les suposades irregularitats afectaven una àrea “molt concreta” d'Adigsa. Per aquest motiu, conclou que “difícilment el president de l'empresa pública podia sospitar d'una actuació tan menyspreable si no concorria cap circumstància que faci pensar de manera contrària”. “No s'han trobat indicis de la suposada intervenció, ni tan sols del fet que el polític aforat fóra coneixedor de cap sistema de contractació irregular”, hi afegeix.

En un comunicat, la direcció nacional de CDC va expressar ahir la seva “lògica satisfacció” per l'arxivament de la causa i va carregar contra el jutge instructor. Per la seva banda, Ferran Falcó va subratllar el fet que “durant aquests vuit anys i set mesos he dit sempre la veritat, i la decisió del TSJC referma que amb la veritat es pot anar, i s'ha d'anar, a tot arreu”. L'actual líder de CiU a Badalona va agrair els suports rebuts durant aquest temps, i va defensar el fet de no haver dimitit els seus càrrecs públics quan va ser imputat. “Un no ha de plegar si creu fermament en la seva innocència”, va declarar.

Sense canvis a Badalona

La decisió del TSJC no tindrà cap impacte en l'escena política badalonina. El líder de CiU va descartar la reobertura de converses amb el PSC i ICV-EUiA per fer fora Xavier García Albiol (PP) de l'alcaldia. “No tinc res a parlar amb els que no van respectar la meva presumpció d'innocència”, va afirmar en referència als ecosocialistes, que el març passat, en el tram final de la negociació de la moció de censura, van condicionar l'acord al fet que Falcó no formés part del nou govern.

LA FRASE

He dit sempre la veritat, i la decisió del TSJC referma que amb la veritat es pot anar, i s'ha d'anar, a tot arreu
Ferran Falcó
diputat i líder de ciu a badalona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.