cultura

L'art global de Cirici Pellicer

Centenari d'un dels crítics d'art i activistes culturals més influents a Catalunya

Per Cirici, els monuments antics i el disseny dels cotxes moderns tenien el mateix valor

Alexandre Cirici Pellicer (1914-1983) és un personatge clau en la construcció de la història de l'art català modern i contemporani durant la segona meitat del segle XX. Polifacètic, curiós, mestre, erudit i, és clar, també polèmic, Cirici, del qual diumenge es va complir el centenari del seu naixement, és una figura tan complexa i completa que caldria, segurament, una revisió molt àmplia del que ha significat la seva prolífica obra dins la cultura catalana moderna.

Format en el noucentisme però influït pel mestratge de Foix, Cirici va desplegar el seu treball com a crític, escriptor i activista cultural al llarg de quaranta anys, en un període marcat pel franquisme, primer, i els primers anys de la Transició, després. Com algun dels seus predecessors, com ara Sebastià Gasch, Cirici va propugnar la idea d'un art total, interessant-se, i sense jerarquies, per l'art, la literatura, el cinema, el teatre, l'arquitectura, la dansa, l'escenografia, l'urbanisme, el disseny, l'orfebreria, la publicitat, la política i fins i tot la perfumeria.

En la completa biografia intel·lectual del crític que Narcís Selles va publicar el 2007 a l'editorial Afers, es pot copsar aquest esperit totalitzador de l'art que tenia Cirici. Segurament una de les seves grans aportacions va ser la de reivindicar pràctiques artístiques, considerades menors, industrials o populars. Una de les seves frases més cèlebres col·loca al mateix nivell els monuments antics d'una ciutat amb els cotxes Alfa Romeo o Lancia. Una altra compara les construccions dels castellers amb escultures. Aquesta visió de l'art no és estranya ara, però sí en l'època que Cirici la va propugnar.

L'altra aportació de Cirici a la història de l'art català és haver introduït criteris sociològics i elements de la lingüística estructural. Ho explica el crític Daniel Giralt-Miracle: “L'aportació de Cirici suposa un canvi de paradigma, prescindeix dels criteris historicistes i treballa amb aproximacions vinculades a la sociologia, a la comunicació i, en darrer terme, a la lingüística. Va molt més enllà dels estils i s'interessa per les idees germinals de la creació artística.”

En la seva tasca com a historiador i crític d'art –molt brillant en alguns dels seus llibres i sobretot en els seus heterodoxos articles sobre art publicats en català al llarg de vint anys a la revista Serra d'Or–, Cirici va fer una tasca ingent en un moment que hi havia molta feina a fer. “Cirici construeix el relat de l'art català modern i contemporani, i ho fa ja des del seu primer llibre, Picasso antes de Picasso, publicat el 1946 –diu Pilar Parcerisas, crítica d'art d'El Punt Avui–. Marca els punts clau que han fet avançar l'art català en clau catalana. No pretenia ser historiador de l'art, però amb les seves apostes, va escriure la història de l'art recent del país, posant l'accent on calia.”

Joan M. Minguet, professor d'història de l'art i actual president de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA), matisa que Cirici, com a historiador de l'art català, “va tenir grans intuïcions, però en la seva voràgine de feina algunes dades o arguments són erronis”. En canvi, com a crític, “la seva feina és rellevant, va estar en contacte amb els artistes del seu moment, en va promocionar alguns, des de l'escriptura i la gestió”. “No tothom estava d'acord amb els seus criteris, però això és bo perquè mai un crític d'art pot dictaminar a gust de tothom, els qui fan això mai no deixen petja i Cirici en va deixar”, hi afegeix.

Més enllà del rastre deixat per Cirici en els seus textos, va ser un home que va intentar portar a la pràctica les seves idees teòriques. A més de treballar com a dissenyador gràfic, Cirici va ser un home també d'acció i gestió. Dins la junta del FAD, va fundar una escola d'art. Va impulsar el primer Museu d'Art Contemporani de Barcelona a la cúpula del Coliseum, un intent fallit de principis dels anys seixanta.

Acció política

En l'àmbit de la política, Cirici va ser escollit senador el 1977 per l'Entesa dels Catalans, com a membre del PSC. Com a representant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, va impulsar temes com ara la recuperació de l'arqueologia industrial i el reconeixement de les llengües minoritàries.

Pilar Parcerisas reconeix que Cirici, sobretot durant la Transició, “va ser un factòtum i es va convertir en una patum de la cultura, encara que ajudat per la política”. El seu catalanisme va ser “indestructible”: “Un alumne d'Eina em deia que l'any 1972 va escriure per primer cop en català en una aula a les classes d'en Cirici”, recorda Parcerisas.

Per Giralt-Miracle, Cirici és “d'aquells personatges que només es donen de tant en tant a la història per la força de les seves idees i per la capacitat de treball i de lliurament a la societat”. “Va excel·lir en la crítica i la història de l'art, però també en les lletres, en la creació de museus, en la promoció del disseny, en l'ensenyament, en la defensa de la llengua i del país, en el compromís polític. Per això sempre he dit que Cirici és el nostre William Morris”, conclou.

Un corpus assagístic que no es pot deixar de banda

Des dels seus primers llibres, com ara el divulgatiu Mil obras del arte universal i Picasso antes de Picasso, Cirici va excel·lir en una escriptura sobre l'art oberta i transversal, decididament oberta. A Art i societat (1964, i reeditat el 2009), va introduir la sociologia de l'art i, com recorda Joan M. Minguet, “els seus llibres sobre Miró contenen intuïcions o relats que no han estat mai explorats i que demostren la seva insaciable curiositat; si el 1971 publica Miró llegit amb la pretensió d'analitzar Miró des d'una incipient semiologia, el 1978, a Miró mirall, vol interpretar l'artista en claus sociologistes d'arrel marxista”.

Daniel Giralt-Miracle afirma que Cirici mereixeria una edició selectiva de les seves obres completes, i també que es fes una antologia dels seus articles a Serra d'Or. “El 1970 Edicions 62 va fer-ho amb el títol L'art català contemporani, però una reedició amb un segon volum amb els articles fins al 1983 ens permetria entendre millor l'evolució del seu pensament, sempre al servei de l'art més contemporani.” Per Pilar Parcerisas, ha estat un encert la recent reedició de Barcelona, pam a pam feta per Comanegra, i creu que valdria la pena reeditar L'arquitectura catalana (1955), ja que seria una “bona píndola per als turistes, si es traduís a l'anglès”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]