Política

Martí guanya les eleccions generals a Andorra i revalida la majoria absoluta

Els Liberals d'Andorra tornen al Consell General després d'una legislatura sense ser-hi presents

La participació ha sigut la més baixa de la història d'Andorra amb un 65,5%, vuit punts per sota dels anteriors comicis

Demòcrates per Andorra (DA) ha guanyat les eleccions generals d'Andorra amb un 100% dels vots i ha revalidat la majoria absoluta que va aconseguir fa quatre anys. Toni Martí seguirà al capdavant del govern del país però perd 5 consellers. Els Lliberals d'Andorra, encapçalats per Josep Pintat, tornen al Consell General com a segona força política després d'una legislatura sense tenir-hi presencia, ja que el 2011 no s'hi van presentar. La distribució del Consell General serà: 15 consellers de Demòcrates per Andorra, 8 consellers de Liberals d'Andorra, 3 del Partit Socialdemòcrata i 2 de Socialdemocràcia i Progrés. La participació ha sigut la més baixa de la història d'Andorra, amb un 65,5%.

El líder de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha destacat que el poble andorrà “ha votat a favor de continuar les reformes” i ha afegit que aquests resultats “reforcen” les polítiques que el govern ha fet fins ara. Martí s'ha mostrat “molt satisfet” pels resultats obtinguts després de més de quatre anys intensos i durs, des del punt de vista econòmic. El candidat de Demòcrates per Andorra ha considerat que l'anterior legislatura ha estat la més dura, des del punt de vista econòmic, que Andorra ha viscut.

Els vots nacionals han quedat distribuïts de la següent manera: Demòcrates per Andorra, 5 consellers amb un 37% dels vots; Liberals d'Andorra, 4 consellers amb un 27,7%; Partit Socialdemòcrata, 3 consellers amb un 23,5% i Socialdemocràcia i Progres, 2 consellers i un 11% dels vots.

La sorpresa de les eleccions generals andorranes de 2011, en les quals DA es va imposar amb la majoria absoluta més gran de la història del Principat, s'ha revalidat aquesta nit, en què el partit encapçalat per Martí s'ha tornat a imposar a la resta de formacions. En els comicis del 2011, DA es va imposar a totes les parròquies, llevat de la de Sant Julià, on va guanyar el seu soci Unió Laurediana, i va assolir més de la meitat dels vots de la circumscripció nacional (55,15%).

En les eleccions d'aquest diumenge el partit demòcrata ha repetit victòria, amb el 37% dels vots, tot i que no ha pogut repetir la gesta d'imposar-se a totes les parròquies ha guanyat en cinc: Ordino, Canillo, Escaldes, Encamp i Andorra la Vella. A la resta de parròquies, La Massana i Sant Julià de Lòria, ha guanyat el Partit Lliberal. D'aquesta manera, Demòcrates per Andorra s'ha adjudicat deu dels diputats elegits en les llistes parroquials, mentre que els lliberals s'han endut els altres quatre.

I és que dels 28 diputats al Consell General d'Andorra, catorze són elegits a través de les llistes nacionals i els altres catorze s'escullen a les llistes parroquials, en els quals la llista més votada s'adjudica als dos diputats de cada parròquia.

Participació del 65,5%, vuit punts per sota dels comicis del 2011

La participació en aquestes eleccions ha sigut la més baixa de la història d'Andorra amb un 65,5%, vuit punts menys que en les eleccions del 2011. Dels 24.512 andorrans cridats a les urnes, només 6.084 han participat en la jornada electoral. Aquesta participació és un 8,5% menys que en les darreres eleccions del 2011, quan es va registrar un 74,14%.

Un total de 24.512 electors estaven cridats a les urnes per renovar el parlament del país i escollir un nou cap de govern. Aquesta xifra és un 12,16% superior a la de les eleccions del 2011, amb un total de 2.657 votants més que en aquella cita. El país té 76.000 habitants però només 35.000 són andorrans, d'aquests 24.512 podien votar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia