Comunicació

MARIOLA DINARÈS

PERIODISTA. PRESENTA EL PROGRAMA DE XARXES SOCIALS ‘POPAP’ A CATALUNYA RÀDIO

“Abans érem un ramat; el futur serà personalitzar les xarxes socials”

Assenyala que cal organitzar-se la vida digital amb un ús racional. De l’últim Mobile Congress, n’ha tornat pessimista; hi ha vist poques dones en llocs estratègics i massa hostesses

Hola, Mariola és la imatge a la xarxa d’una pionera a l’hora d’abordar les noves tecnologies als mitjans: el 2003 tractava d’internet a Ràdio 4 en el programa Ja està passant. “Era l’època en què es discutia si blog acabava amb g o amb c”, recorda.

Parlava dels blogs. Quines eines digitals sobreviuran? (Whatsapp ha fet deu anys; Facebook, 15, i Instagram, 9)
Hauríem de preguntar-nos si sempre penjarem de xarxes socials d’altres o en un futur cadascú serà més conscient i crearem cadascú la seva pròpia xarxa per no haver de donar les dades a grans multinacionals.
Des de l’any 2000 fins ara els canvis han estat de vertigen. L’evolució ha anat en paral·lel a la legalització. Hem passat del Napster a Spotify.
Crec que aniran canviant, sortirà una cosa nova, hi haurà gent que s’hi apuntarà, però no sempre tindrem les mateixes xarxes socials. No es quedaran per sempre. Depèn de la utilitat. Hi ha gent que s’està desenganxant de Whatsapp, d’aquesta ansietat d’estar connectat tot el dia, amb tothom. No sé si dir-ne modes, però com que cada vegada en sabrem més, podrem triar. Abans hi havia més desinformació. Ara ens plantegem què volem i què no. Abans tots actuàvem com un ramat en qüestió de xarxes socials. Penso que el futur està en la personalització; cadascú triarà el que li serà útil i el que no. Hi ha molt poques hores al dia i la gent s’ha d’organitzar la seva vida digital. Hi ha massa ansietat, no cal estar a tot arreu. S’ha de conèixer per poder triar. Saber per a què serveix cada xarxa i si et serà útil. A vegades perdem el nord. No cal estar a totes.
La voluntat del programa és aquest ús racional de les xarxes?
Totalment. També és el meu perfil perquè soc una persona molt pràctica i a Popap s’intenta ajudar. Tenim unes màquines molt potents a la mà i n’hem de treure utilitat. Del que es tracta és que no ens dominin, les màquines, sinó nosaltres dominar les màquines.
Em recorda a la sèrie ‘Black Mirror’. Hi ha episodis que ja han passat.
Soc molt fan de la sèrie. Moltes coses ja han passat. Les puntuacions de les persones en rànquings de les xarxes socials a la Xina ja ho estaven fent. O per exemple, la intel·ligència artificial que reviu amb la veu i el pensament un mort ja és possible tècnicament. O el control parental.
Es pot ser un luddita digital? No tenir cap perfil a cap xarxa social?
Hi ha una moda, gent que vol tornar a l’essència i estar desconnectat. Penso que és una mica irreal i que hi ha un cert postureig, com dir que no tinc tele. Però si tens internet tens continguts audiovisuals.
La cultura de la pantalla ha fet perdre hàbits com la lectura, especialment entre els joves?
El problema és que són generacions, i la societat, en general, molt multitasca. Són molt àgils fent coses alhora. Però fixa’t que hi ha el fenomen fan i el fenomen youtuber, gent que si li agrada molt una cosa, sí que llegeix. Llegeixen menys però estan tenint impactes d’altres tipus. Per exemple, de literatura juvenil hi ha moltes sagues d’èxit… Potser no llegeixen els grans clàssics, però sí que quan hi ha un fenomen, els joves s’hi aboquen.
Estem en un paradigma futurista estrany. Quan ens imaginàvem el segle XXI pensàvem en Blade Runner i no en els anys trenta. Ho dic per estètica i pel gust que hi ha per tot el que és ‘vintage’. Més tecnològics, més antics.
Estem enganxats a les pantalles i alhora a la necessitat de fer coses artesanals; de tocar paper... Totes les coses fetes a mà estan triomfant molt perquè t’allunya del multitasca i de les pantalles. Jo soc fan del lettering. Tornes a recuperar la lletra després de tant teclejar.
Des de la perspectiva de gènere podem dir que els homes són més de l’últim ‘gadget’ i les dones hi veiem la funcionalitat?
Les dones també som molt capritxoses. No faria aquesta diferència. He tornat del Mobile molt pessimista. Cada any hi veia més dones, però en l’última edició hi havia molt poques dones en llocs estratègics i molta hostessa. Realment costa molt en la indústria tecnològica que hi hagi directives. He entrevistat dones del món tecnològic i totes són brillants perquè per ser-hi s’ho han treballat molt.
Què li ha sobtat del Mobile d’enguany?
L’assistent virtual domèstic molt implantat, però he notat que s’ha obert el camí per plantejar-nos qüestions ètiques. Hi ha aquest interès pels drets digitals i l’ètica, tot i que és un món molt competitiu. S’ha vist la possibilitat del 5G amb exemples potents en àmbits com la salut i l¡agricultura. És el món connectat cent per cent. Costarà saber si estàs a dins o a fora. És Black Mirror.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia