Comunicació

Una àmplia direcció col·legiada per als grans reptes de futur d’El Punt Avui

Joan Vall reestructura l’equip directiu i es proposa aconseguir el lideratge de la informació a Catalunya el 2029

Joan Vall Clara, editor i director d’El Punt Avui, ha completat una àmplia reestructuració de l’equip directiu de la redacció del diari, que es concreta en una direcció executiva formada per vint-i-sis periodistes –catorze homes i dotze dones– que, de forma col·legiada, han de comandar els canvis per aconseguir els grans objectius que es planteja l’editora: fusionar les redaccions del diari en paper i del digital per optimitzar recursos i potenciar el web; aprofundir en l’aposta pels continguts propis i de gran format en el paper; millorar la coordinació entre El Punt Avui, L’Esportiu, La República, L’Econòmic i Catalonia Today, tant pel que fa a les versions en paper com a les digitals, i recuperar la mirada de comarcalitat sobre el territori, un dels principis editorials d’El Punt que les crisis successives han obligat a deixar en un segon pla.

Joan Vall va presentar dilluns la remodelació durant la primera assemblea informativa conjunta per als treballadors de les tres empreses periodístiques que treballen en estreta col·laboració des de fa anys (Hermes Comunicacions SA, Maig 2011 SLL i Edicions Abril 2019 SLL), editores d’El Punt Avui, Catalònia Today, La República, L’Esportiu i L’Econòmic. Vall va recordar que els canvis no són un objectiu en si mateixos, sinó la conseqüència de voler afrontar amb la màxima ambició el futur. “Fem els canvis amb la idea d’aconseguir el lideratge de la informació a Catalunya per a l’any 2029 i els farem en el marc de la nostra economia”, va dir al conjunt de treballadors.

Delegada i paritària

La direcció periodística executiva, en la qual Vall delega totes les funcions del dia a dia, és de vint-i-sis persones (catorze homes i dotze dones) organitzada en dos grups amb funcions diferents: la direcció de seccions (nou homes i nou dones) i la direcció adjunta (cinc homes i tres dones). La direcció de seccions administra espais informatius sobre els quals actuen amb plena sobirania de decisions i tenen equips de periodistes al seu càrrec. Els caps són David Brugué a Nacional, Dolors Bellés a Europa-Món i Xevi Castillón a Cultura i Espectacles per a la informació d’àmbit nacional. Per a les seccions que coincideixen amb productes, els nous directors són: Anna Puig (Edició de Girona), Xevi Masachs (L’Esportiu) i Pere Bosch (La República). La direcció adjunta la formen Toni Brosa, Toni Romero, Xevi Sala, Susanna Oliveira, Carles Sabaté, Irene Casellas, Sara Muñoz i Lluís Simon. Controlaran l’opinió, els grans formats i les sèries per impulsar la transformació del producte i coordinaran els aspectes comuns del dia a dia informatiu. La remodelació es completa amb el nomenament d’Emili Gispert i Toni Muñoz com a vicepresidents d’Hermes Comunicacions, que acompanyaran Joan Vall en la direcció estratègica de l’editora.

“No us deveu a ningú més que a la vostra professionalitat. A mi, al que menys”, va dir Vall Clara als periodistes en la reunió de dilluns. I va afegir: “Som el producte de milers i milers d’aportacions i la suma de moltes capçaleres. Tenim al darrere, o al davant, l’esperit dels 40.000 compte partícips de l’Avui, de la Cooperativa Papirus, dels socis d’Edicicomsa, dels accionistes que van acudir a l’ampliació d’Hermes del 2010, de la revista Presència i del setmanari El Pati de Valls. El que tots ells duien al cap i al cor quan van decidir apostar pel periodisme català és el que fonamenta el nostre compromís. Res més. No em demaneu línies editorials. No en donaré cap. Grateu-les, com jo, en els nostres orígens i us hi manteniu fidels.”

Tal com va anunciar el dia que va prendre el relleu a Xevi Xirgo, l’1 de febrer, Vall ha fet la reestructuració fent un pas important cap a la paritat en l’equip directiu, reflex del que es produeix al conjunt de les tres editores, on hi ha 159 treballadors, dels quals 71 són dones i 88, homes.

Teletreball i nou local

Vall va informar els treballadors que ha optat per mantenir el teletreball com a norma general, sense tancar la porta al treball presencial a aquells que ho prefereixin i en tinguin la possibilitat. “Ja anirem encaixant els matisos que calguin per mantenir l’equilibri o el coneixement entre els equips i la necessària socialització com a grup”, va explicar el director. En aquest sentit, va explicar que s’està treballant per traslladar la seu del diari abans de l’estiu a un nou local, que s’ajusti a les necessitats actuals tant pel que fa a l’espai com a les condicions i l’equipament.

Aposta per l’expertesa

Vall fa una aposta per l’expertesa i per la continuïtat dels caps de les seccions d’Apunts, Necrològiques, Disseny, Correcció, Fotografia i Producció, així com en la direcció del Catalonia Today i L’Econòmic.

Direcció contínua i cobertura horària

La Direcció de Seccions es completa amb Paco Espiga i Teresa Márquez, a Nacional; Anna Balcells i Raül Garcia, a Europa-Món; Guillem Vidal i Maria Palau, a Cultura i Espectacles; Núria Astorch i Ure Comas, a edició Comarques Gironines; Jordi Camps i Joan Martí, a L’Esportiu; Mercè Ribé i Carina Filella, a La República; David Portabella, com a delegat a Madrid, i Tura Soler, especialitzada en informació policial. És prou àmplia perquè pugui implementar, conjuntament amb la resta de l’estructura, els conceptes de direcció contínua i de cobertura horària per als digitals.

Plena confiança en els periodistes de la casa

A la primera línia de la nova direcció hi ha catorze periodistes amb una llarga trajectòria i una contrastada experiència a la casa en diferents seccions i/o productes, que s’organitzen en dos grups, amb funcions diferents. D’una banda, la Direcció Adjunta, amb Toni Brosa, Irene Casellas, Sara Muñoz, Susanna Oliveira, Toni Romero, Carles Sabaté, Xevi Sala i Lluís Simon. I de l’altra, la Direcció de Seccions, amb David Brugué (Nacional), Dolors Bellés (Europa-Món), Xevi Castillón (Cultura i Espectacles), Anna Puig (Edició Comarques Gironines), Xevi Masachs (L’Esportiu) i Pere Bosch (La República).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia