Patrimoni

Les petjades que expliquen històries

Diversos investigadors esbrinen l’aspecte dels últims dinosaures de la història i ho exposen al Berguedà

Les empremtes de Fumanya demostren que hi van viure fins a onze espècies diferents de titanosaures

Cada detall dels titanosaures que vivien a Fumanya (Fígols, el Berguedà) fa 65 milions d’anys, des de la mida dels seus peus fins a la velocitat i la manera com caminaven, a l’abast. El nou centre d’interpretació, que es va inaugurar fa una setmana just davant del jaciment que aplega prop de 3.500 empremtes del cretaci superior, és el resultat de 16 anys d’estudi de paleontòlegs contractats pel Consorci de la Ruta Minera i experts de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafon (ICP).

Les petjades de Fumanya es van descobrir l’any 1985. Van ser els naturalistes berguedans Montserrat Gorchs i Lluís Viladrich. Des d’aleshores, s’ha anat avançant minuciosament cap al gran objectiu que s’ha aconseguit aquest any: la inauguració del museu de les empremtes. En ell, hi ha exposades totes les dades que s’han obtingut dels dinosaures que habitaven en la zona, fruit de complexos processos com, per exemple, l’escàner làser d’alta precisió que ha permès fer la cartografia de totes les petjades.

Segons explica Àngel Galobart, investigador principal de l’ICP sobre els jaciments amb petjades de dinosaures de Catalunya i el País Valencià, les excavacions a Fumanya han permès trobar diverses capes que mostren l’evolució de les espècies en una època que va coincidir amb l’extinció dels dinosaures. “És molt important perquè a cada estrat hi trobem uns fòssils diferents, tant dels dinosaures com de plantes, animals, etc.”, assegura.

Una exposició amena i visual

El centre d’interpretació comença sent una passejada pel cos d’un titanosaure i acaba convertint-se en una reflexió sobre els canvis en el temps. Entre altres coses, el museu demostra que hi va haver fins a 11 espècies de titanosaure diferents a Fumanya, des del petit Bonatitan –de 3 tones i 6 metres de llargada– fins al descomunal Austrosaurus –de 20 tones i fins a 15 metres de llarg.

Segons ha explicat el personal que treballa al centre d’interpretació, els primers dies han estat un autèntic èxit. Tot i això, en aquest moment de la temporada l’exposició s’ha de conformar amb petites famílies que aprofiten la seva estada en un càmping o hotel proper per acostar-se al jaciment. El que sí que s’aprecia és que hi ha un públic significatiu que ve de l’estranger. Estiuegen al Berguedà i pugen a Fumanya encuriosits pel fet de topar amb petjades de dinosaure.

Passat l’estiu, coincidint amb l’inici del curs, s’espera rebre nombroses visites de centres escolars d’arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia