Música

Lorca des del bressol

Mariola Membrives s’alia amb Marc Ribot, icona de l’avantguarda de Nova York, per a un disc amb cançons del poeta de Granada

La cantant actuarà avui a Barcelona i, d’aquí a uns dies, a Terrassa i l’Escala

Cantant d’Andújar (Jaén) establerta des de fa catorze anys a Barcelona, on s’ha format al Taller de Músics i a l’Esmuc, Mariola Membrives recupera per al seu segon disc, Lorca. Spanish Songs, les cançons que el poeta de Granada va rescatar i gravar l’any 1931, acompanyant al piano els cants, zapateados i castanyoles de La Argentinita. “Són cançons que escolto fins i tot abans de saber qui era Lorca”, assenyala Membrives, que ha tardat més de quatre anys a donar continuïtat al seu prometedor debut, Llorona, un compendi de jazz, flamenc i música llatina enregistrat amb el contrabaixista japonès Masa Kamaguchi. “Són cançons que em cantava la meva mare de ben petita, que sonaven al carrer, que vaig fer en el meu primer ball a escola quan tenia cinc anys... Recordo quan, en les matances que feia el meu avi, la nit abans, tot pelant alls, sempre hi havia qui es posava a cantar Los cuatro muleros o La tarara”.

Membrives, que aquests últims mesos ha reblat la seva immersió en l’univers lorquià posant el seu cante al servei de l’obra Federico García, que s’ha pogut veure al Teatre Romea amb direcció de Pep Tosar, ha tingut per a Lorca. Spanish Songs un aliat de luxe: el guitarrista Marc Ribot, tot un símbol de l’avantguarda musical de Nova York i col·laborador incisiu de Tom Waits, John Zorn o Elvis Costello. “El coneixia, però no va ser fins que un amic em va passar una gravació seva que se’m va remoure alguna cosa per dins i em vaig dir: jo he de tocar amb aquest geni!. Li vaig proposar i de seguida em va dir que sí. La logística ha estat complicada, però la comunicació ha estat realment senzilla. Hi ha temes que, més que de Lorca, sembla que siguin seus!”.

Lorca. Spanish Songs, amb un repertori que Membrives ha volgut abordar de manera “senzilla i orgànica”, s’afegeix a les nombroses aproximacions, des d’Enrique Morente fins a Leonard Cohen, que s’han fet a l’obra del poeta de Granada. “Lorca uneix músics d’estils i cultures molt diferents”, diu Membrives. “La seva és una obra molt poderosa en un aspecte místic, de manera que no és gens estrany que estigui en el centre de tantes fusions artístiques.”

Mariola Membrives presentarà Lorca. Spanish Songs amb Daniel García Diego (piano) i Javier Pedreira (guitarra) avui a Barcelona (Utòpia, 126) i, també, el dia 21 a la Nova Jazz Cava de Terrassa i, l’endemà, a l’Ultramar Club de l’Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia