Cultura

El Govern demana al Jutjat de Barbastre que s’inhibeixi en la reclamació de l’art del Museu de Lleida

Un informe jurídic sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat

El Govern ha demanat al Jutjat de Barbastre que s’inhibeixi en la reclamació de l’art del Museu de Lleida.

El Govern ha analitzat el conflicte sobre el patrimoni artístic de la Franja de Ponent i ha conclòs, d’acord amb un informe jurídic, que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre “ha d’inhibir-se” en relació amb la reclamació judicial de traslladar a les parròquies aragoneses 111 obres d’art del Museu de Lleida, perquè aquesta decisió “contravé les competències” que en matèria de patrimoni cultural català té atribuïdes, amb caràcter exclusiu, la Generalitat.

El jutjat de Barbastre va dictar el 10 de desembre una sentència que demana el lliurament immediat a les parròquies aragoneses de 111 béns procedents de la Franja que es troben al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

El Govern considera que la sentència del jutjat de Barbastre “incideix directament” sobre les competències de la Generalitat i contravé el règim jurídic a què estan subjectes els béns, règim que està establert, amb caràcter general, en la Llei del patrimoni cultural català i, de manera específica, en la Resolució de la consellera de Cultura de 5 d’abril de 2006, confirmada per dues sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els 111 béns que Aragó reclama formen part d’una col·lecció catalogada, subjecta al règim jurídic establert per la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, sent indiferent qui n’ostenti la seva titularitat. Així, “no és possible” disgregar la col·lecció per part dels seus propietaris sense autorització del Departament de Cultura.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.