cultura

Crítica

Per què, Odisseu?

Energia per tots els racons. La versió de L'Odissea, d'Homer, descarrega adrenalina, mirades, violència, festa, música i entusiasme pel llarg i ample de l'escenari. L'adaptació no busca cap paral·lelisme amb el viatge dels refugiats i els immigrants del segle XXI. El viatge d'aquest Odisseu és de victòria (torna després de la seva estratagema a Troia que els declararà vencedors) i no d'incertesa (com els que pretén visibilitzar el cicle Joc de Miralls, a la Sala Beckett). Les notícies arribaran molt abans que la tropa d'Ítaca que es va encallant, illa a illa. Senten que poden amb tot. El seu error és la supèrbia i això els farà viure en l'horror durant una dècada. L'adaptació basa en el cos actoral (i una notable presència musical en directe) cada epopeia: Polifem; els vents; les onades del mar... es mouen impulsats pels actors. Oriol Pla és un narrador neutre, que ajuda a plantejar cada escena. L'actor es queda a mig camí del realisme humà d'aquell Ragazzo (Premi de la Crítica a la Revelació 2015) i de l'exhibicionisme de Guillotina (Grec, 2014).

La trama d'Ulisses acabarà a Ítaca, finalment, on culminarà la seva ira i trobarà, finalment, un instant de pau fugint de tot allò que l'encimbellava. Però, i aquest és el problema de la proposta, mai es qüestiona perquè Odisseu actua amb aquesta voracitat. Tampoc és clara quina raó s'activa per traslladar una escena mítica, que aspira a reptar els déus més que a respondre les contradiccions humanes (si del que es vol parlar és de la misèria i de l'oblit dels deures d'amfitrió d'Europa).

Odisseu
Dramatúrgia: Pau Matas, Oriol Pla, Quimet Pla
Direcció: Quimet Pla
Intèrprets: Josh Climent, Andrea Eraso, Raül Ferré, Marc Giró, Cèlia Gòmez, Mike Gómez, Pablo Macho, Laia Manzanares, Sandra Morales, Joan Parellada, Diana Pla, Oriol Pla, Oriol Roig, Cèlia Rovira, Jordi Samper, Eloi Sanchez, Elena Simarro, Manar Taljo, Carla Tovias, Ginebra Vall. Músics: Marc Giró, Pau Matas, Mike Pérez, Cèlia Rovira, Aina Vallès
Divendres, 23 de desembre (fins al 8 de gener). Sala de dalt de la Beckett


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia