Patrimoni

Fase final per rehabilitar l’església vella de Vall-llobrega

A la tardor el municipi vol que comencin a instal·lar vidres, tancaments definitius, enllumenat i mobiliari a dins del temple romànic de Sant Mateu, refet des del 2010

És un dels més antics de les Gavarres

L’Ajuntament de Vall-llobrega espera enllestir a final d’any la rehabilitació de l’església vella de Sant Mateu, una construcció romànica datada per primer cop l’any 1280 però probablement bastida entre els segles X i XI, i una de les més antigues que es conserven dins del massís de les Gavarres.

Després de 7 anys d’intervencions i 350.000 euros invertits entre el municipi, la Diputació de Girona i alguna aportació de la Generalitat, l’alcalde, Rufino Guirado, explica que “la darrera fase inclou els tancaments definitius en portes i finestres amb vidres laminats, l’enllumenat interior i les instal·lacions”, a banda del mobiliari mínim per poder-hi celebrar actes o exposicions.

L’església va quedar abandonada al segle XVII, quan es va erigir un temple nou al Raval de Baix. I el pas del temps l’havia deixat molt malmesa. Declarada com a bé cultural d’interès local, el consistori la va adquirir l’any 2000, per 96.162 euros. I a partir del 2010, amb el suport del servei de monuments de la Diputació, van redactar el pla per restaurar-la. Guirado esmenta algunes de les intervencions fetes des d’aleshores, com ara les excavacions arqueològiques i el desenrunat de dins, els treballs per sostenir els murs amb tirants d’acer o un forjat perimetral perquè s’hi pogués refer la coberta amb garanties. En l’última fase es van netejar les parets, s’hi van fer arribar els serveis i es va enrajolar el paviment, a més de posar-hi reixes per protegir-ne l’interior.

Recollida d’idees

Inicialment, en els plans del consistori hi havia aprofitar la rehabilitació de l’església per fer-hi un centre d’interpretació de les Gavarres, a banda del gran espai polivalent que es genera a l’interior. Ara, l’alcalde avança que es plantegen publicar un ban per encoratjar els veïns a proposar idees i activitats per omplir l’antic temple de nous continguts.

Situada a la capçalera de la vall de la riera de Vall-llobrega, a dos quilòmetres llargs de l’actual nucli urbà a tocar de la plana, un dels obstacles per donar un paper més actiu a l’antiga església pel que fa a la programació d’actes és la feixuga accessibilitat. Al gener es manté el costum fer fer-hi un aplec i també un àpat popular, que un cop rehabilitat l’edifici Guirado compta que es podrà celebrar a l’interior. Però també es té en compte la possibilitat de programar-hi concerts de manera esporàdica així com altres actes de caire social.

LES XIFRES

350.000
euros
són els que el batlle calcula que la Diputació, el municipi i la Generalitat han invertit a rehabilitar el temple.
96.162
euros
és el que l’adquisició de l’església vella de Sant Mateu va costar al consistori el 2000, quan estava en ruïnes.

LA DATA

31.12.17
a final d’any
és quan hauria d’estar acabada l’última fase de les obres, amb els tancaments definitius i les instal·lacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines