Música

Xeic, arrelats al ‘Delta’

El grup ebrenc presentarà demà a La Mirona el nou treball discogràfic, amb el qual reivindica els orígens i fa un gir radical a la sonoritat, allunyant-se de l’ska

Al seu ‘Delta’ conflueixen una fusió de sonoritats, amb més base pop i electrònica

El delta de l’Ebre ha estat notícia aquests dies i no pas precisament per bé. Els efectes devastadors de les llevantades de la setmana passada no han fet més que tornar a demostrar com d’oblidats estan sovint per aquelles contrades, “el cul de Catalunya”, com diuen ells. Unes terres estimades que, musicalment, han donat molt de si, i és precisament un grup històric d’allà, Xeic , el que ha reaparegut a escena per oferir una gira en què presenta el seu nou treball discogràfic, titulat reivindicativament Delta (Picap, 2019).

Un disc que, seguint la seva essència, defineix un nou origen d’aquest grup de l’Ebre. Com declara Joan Farnós, el guitarra del grup, Xeic sempre s’ha distingit per fer d’allò local quelcom universal i ha estat a consciència que han decidit fer un retorn als orígens amb un doble significat: “El Delta com a lloc on es recullen els sediments del riu però també com a lloc final on els aboca al mar, obert a nous horitzons i on tot s’eixampla. Talment com naltros, que tenim una llarga trajectòria [onze anys, sis discs d’estudi i més de 350 concerts] i que hem decidit obrir-nos a altres sonoritats.” Perquè Delta, com ja es va percebre a l’anterior treball de remixos en què sortien de la zona de confort, hi conflueixen nous estils, una fusió de sonoritats ja allunyades del rock i l’ska. “Hem cuit a foc lent i amb molta calma aquest disc, adaptant-nos als nous temps i a un públic que també ha canviat i està molt més obert a les noves sonoritats.” Renovar-se o morir? “No, renovar-se per a motivar-nos”, subratlla Farnós.

Entusiasmats amb la feina feta i la tasca a la producció i mescles de Genís Trani, Xeic fa una gira per els Països Catalans presentant aquest treball que conté “dotze instants de temps” en què, musicalment, el pop de to èpic a l’estil Cold Play hi té cabuda, però també el reggae, l’electrònica i fins i tot el hip-hop. “Ves si acabem fent trap al proper disc”, avança el guitarra. Joan Farnós recorda que a la primera època Obrint Pas –i aquells grups a la seva òrbita– va ser la seva principal font d’inspiració, així com Betagarri. Ara ha estat el fet d’actuar als escenaris amb formacions com La Gossa Sorda o Aspencat “que ens han fet veure que podríem obrir les mires, introduint més base electrònica i impulsar-nos a aquesta evolució de la qual Delta és un pas ferm”. “I qui sap si aconseguim fer de la nostra societat un gran delta”, hi afegeix.

Tot això i més ho podrem comprovar en directe al concert que Xeic oferirà demà a La Mirona de Salt (obren portes a les 21.30 h; 8 euros l’entrada anticipada), on actuaran precedits pel grup teloner Kontrovèrsia, gironins que venen avalats per haver guanyat el concurs Destaca’t.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie