Llibres

Tornar a Igualada per posar les coses a lloc

Arià Paco Abenoza (Igualada, 1993) va debutar com a novel·lista el 2020 amb Mentir a les mosques. Amb Covarda, vella, tan salvatge, la seva segona novel·la, va guanyar la 24à edició del premi de l’ONCE Roc Boronat, imposant-se a 84 originals. Paco, actualment, fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona, on és professor auxiliar.

Covarda, vella, tan salvatge, publicada per Amsterdam, “és un retrat generacional narrat a través de quatre amics en la vintena que es retroben a la seva Igualada natal, després que les aspiracions de cadascun els hagin distanciat”, sintetitza l’autor.

L’editora Helena Guilera destaca “la sensibilitat i la intel·ligència de la novel·la d’Arià Paco, que desplega el retrat d’una generació desarrelada, teixit amb personatges vius i una escriptura polièdrica i prenyada de sentit”.

A Igualada, els somnis s’asfixien. Per això els joves marxen: a Barcelona, Madrid, Alemanya i Arizona. Quan el seu pare mor, però, el David decideix interrompre la seva carrera i tornar per encarregar-se del bar que li ha deixat en herència. En assabentar-se’n, el Biel i l’Auger també tornen a la ciutat que els va veure créixer. “En el transcurs d’un estiu enrarit, els vells amics es busquen i no es troben, lligats pels codis gastats d’una amistat que, temps enrere, semblava a ultrança, i les empremtes d’una ambició passada”, hi afegix Paco.

“És un retrat dels anhels i els desencants de la generació mil·lennista a Catalunya”, opina Núria Juanico, membre del jurat que la va proclamar guanyadora. I un altre membre del jurat i guanyador de l’edició anterior, Marc Cerrudo, opina de l’obra de Paco: “En totes les veus hi he trobat una reverberació de dubtes i esperances que creia només meus. Llegeixes la vida de molts, però et llegeixes a tu.”

Covarda, vella, tan salvatge, doncs, “és el retrat viu i polifònic d’una generació erràtica, potser fràgil, atrapada entre el miratge de construir un camí propi i la buidor de trencar amb els llaços de la comunitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga